logo

Oslo 1952

23 ianuarie - 23 ianuarie 2025

Norvegia a devenit prima tara scandinava, iar Oslo, cea dintai capitala a unei tari, unde s-a desfasurat o editie de iarna a JO.

Germania a fost reprezentata doar de sportivii din Vest.

Sportul “bandy”, o varianta nordica a hocheiului ( practicat in Finlanda, Norvegia si Suedia), a fost demonstrativ. Bandy se joaca pe un patinoar cu dimensiunile unui teren de fotbal, intre doua echipe a cate 11 jucatori, care manuiesc crose  apropiate ca forma de cele folosite in hocheiul pe iarba, iar in loc de puc este folosita o minge.

Flacara olimpica a fost aprinsa in localitatea Morgedal (vale in regiunea Tellmark, situata la 220 km de Oslo), considerata locul de origine al sporturilor de iarna.

A fost organizata prima stafeta a Flacarii Olimpice la Jocurile de iarna (94 de schiori), Eigil Nansen (nepotul exploratorului Fridtjof Nansen care a primit Premiul Nobel pentru Pace in 1922) fiind ultimul schimb.
La aceasta editie a fost inaltat drapelul olimpic donat de Primaria orasului Oslo, devenit ulterior drapelul oficial al “Olimpiadelor albe”.

Vedeta acestei editii a fost norvegianul Hjalmar Andersen denumit “Zatopek-ul ghetii”, care a cucerit trei medalii de aur la patinaj viteza (1500, 5000 si 10 000 m).

A fost prima data cand o femeie, printesa Ragnhild a Norvegiei, a declarat deschise Jocurile Olimpice de iarna, in locul regelui Hakon al VII-lea (care era in Anglia la funeraliile regelui George al VI-lea).

Cel mai bun rezultat obtinut de Romania a fost locul 10 ocupat la schi fond (stafeta 4x10 km) de Manole Aldescu, Dumintru Fratila,Constantin Enache si Moise Craciun
 

  • 30 – tari participante - Portugalia si Noua Zeelanda au  fost reprezentante in premiera la Jocurile Olimpice de iarna;
  • 649 – sportivi in competitie;
  • 4 – sporturi la care s-a concurat: bob, hochei pe gheata, patinaj (artistic si viteza), schi (alpin, sarituri, fond si combinata nordica), 22 – titluri olimpice acordate;
  • 3 – probe noi - 10 km schi fond feminin si slalomul urias (feminin si masculin) au fost introduse in programul olimpic;
  • 17 –  sportivi romani in competitie, la un sport (schi) si 7 probe.