Legislatie
STATUTUL COSR
Comitetul Olimpic si Sportiv Roman isi desfasoara activitatea in limitele legilor Statului roman si a Statutului COSR in vigoare.
233 KB
CHARTA OLIMPICA
Charta Olimpica este codificarea Principiilor Fundamentale ale Olimpismului, Regulilor si Textelor de aplicare adoptate de catre Comitetul International Olimpic (C.I.O.). Ea guverneaza organizarea, actiunile si functionarea Miscarii Olimpice si fixeaza conditiile celebrarii Jocurilor Olimpice.
410 KB
Descarcati "Charta Olimpica" (english version)
1.86 MB
CODUL MISCARII OLIMPICE PENTRU PREVENIREA MANIPULARII COMPETITIILOR
A fost conceput in concordanta cu Codul de Etica al Comitetul International Olimpic(CIO) si Codul de Conduita al CIO, si elaborat de CIO. A fost aprobat si adoptat de Comitetul Executiv CIO la 8 decembrie 2015, lucru care il face obligatoriu de respectat de lumea sportului si Miscarea Olimpica din toate tarile care au aderat la Charta Olimpica, deci si din Romania. Definitiile acestui cod sunt cele dispuse de Conventia Consiliului Europei Privind Manipularea Competitiilor si au fost preluate pentru a reduce riscul neintelegerii textului.
Descarcati "Codul Miscarii Olimpice pentru Prevenirea Manipularii Competitiilor"
410 KB
DECLARATIA PRIVIND DREPTURILE SI RESPONSABILITATILE SPORTIVILOR
A fost prezentata la, si adoptata de, cea de-a 133-a Sesiune CIO din Buenos Aires (9 Octombrie 2018) in numele Miscarii Olimpice, iar in subsidiar adoptata de cea de-a 23-a Adunare Generala a Asociatiei Comitetelor Nationale Olimpice, Tokyo, 28-29 Noiembrie 2018. Aceasta Declaratie este rezultatul unei initiative a sportivilor si a fost elaborata de acestia, pentru ei insisi, printr-un proces de colaborare cu toate structurile implicate ale Miscarii Olimpice Declaratia contine un set comun de drepturi si responsabilitati la care aspira sportivii din Miscarea Olimpica si a fost elaborata si distribuita catre toti membrii acestei miscari, in special Comitetul International Olimpic, Federatiile Internationale Sportive si Comitetele Nationale Olimpice cu scopul ca acestia sa promoveze respectarea acestor drepturi si responsabilitati atat in mediul Olimpic si sportiv, cat si catre autoritati si publicul larg.
Descarcati "Declaratia Drepturilor si Responsabilitatilor Sportivilor"
14 KB
LEGEA EDUCATIEI FIZICE SI SPORTULUI
Prezenta lege reglementeaza organizarea si functionarea sistemului national de educatie fizica si sport in Romania. In sensul prezentei legi, prin educatie fizica si sport se intelege toate formele de activitate fizica menite, printr-o participare organizata sau independenta, sa exprime sau sa amelioreze conditia fizica si confortul spiritual, sa stabileasca relatii sociale civilizate si sa conduca la obtinerea de rezultate in competitii de orice nivel.
Descarcati "Legea 69 din 28 aprilie 2000"
84 KB
ORDONANTA CU PRIVIRE LA ASOCIATII SI FUNDATII
Prezenta ordonanta are ca scop crearea cadrului pentru:
exercitarea dreptului la libera asociere.
promovarea valorilor civice, ale democratiei si statului de drept.
urmarirea realizarii unui interes general, local sau de grup.
facilitarea accesului asociatiilor si fundatiilor la resurse private si publice.
parteneriatul dintre autoritatile publice si persoanele juridice de drept privat fara scop patrimonial.
respectarea ordinii publice.
Descarcati "Ordonanta 26 din 30 ianuarie 2000"
516 KB
ANTIDOPING
Utilizarea oricaror substante si metode pentru cresterea performantelor sportive in competitii este considerata necinstita de catre toate organizatiile sportive din intreaga lume, in special de catre Comitetul International Olimpic (CIO). Pe langa caracterul incorect din punct de vedere etic, folosirea substantelor dopante afecteaza sanatatea intregului organism uman. Afectiuni ale ficatului, sterilitate, forme de cancer sau afectiuni ale inimii sunt doar cateva dintre bolile generate de utilizarea substantelor dopante. Pentru un sport cat mai curat, fara doping, Agentia Mondiala Antidoping (WADA), fondata in 1999 de catre Comitetul International Olimpic pentru a lupta impotriva dopajului in sport, a realizat in anul 2006 o lista a substantelor interzise, pe care o actualizeaza in fiecare an.
Descarcati "LISTA substante interzise 2023"
3.1 MB
Descarcati "LISTA substante interzise 2022"
464 KB
Descarcati "LISTA substante interzise 2021"
721 KB
Descarcati "WADA Prohibited List 2020"
245 KB