Cursul de Administrație Sportivă 2025, la final, după cinci zile de lucru la intensitate maximă
Cinci zile de decembrie de neuitat! Ediția din acest an a Cursului de Administrație Sportivă, organizat sub auspiciile Solidarității Olimpice și ale Comitetului Olimpic și Sportiv Român, s-a încheiat, iar participanții au plecat în vacanța de Crăciun mai ”bogați” în cunoștințe, dar și cu prieteni noi.
Cu toții au experimentat cum să împărtășească informațiile de specialitate, cum să lucreze împreună pentru a-și îmbunătăți cunoștințele și competențele, cum să dezvolte noi cunoștințe și toate acestea prin exerciții simple, dar cu ținte precise. Au învățat să elaboreze și să folosească în comun documente, metode, principii, care pe viitor vor putea fi folosite în practica fiecăruia dintre ei.
Secretarul general adjunct al COSR Florin Mișcă, director național de curs acreditat de Solidaritatea Olimpică și coordonatorul cursului, a prezentat lucrările cu tema ”Mediul de activitate al organizațiilor sportive” și ”Buna guvernanță în organizațiile sportive olimpice”.
Managementul în sport a fost prezentat de dr. Alexandra Mureșan, conferențiar universitar în materie de marketing la London Southbank University.
Alina Gherghișan, consilier COSR, a vorbit despre abilități utile și necesare în management comunicare, leadership, decizii, rezolvare probleme, managementul timpului, ședințe, managementul conflictelor.
Dragoș Tătaru, directorul departamentului sport al COSR, a abordat tema ”Conducerea activităților sportive”, iar Alexandru Epuran, consilier COSR, a vorbit despre Competițiile olimpice multisport.
Lectorul Alexandru Petrovici a făcut o ”Introducere în management de proiect”, iar Alexandru Chirciu și Alexandru Cîrnaru i-au ajutat pe cursanți să se familiarizeze cu elementele fundamentale și principiile de bază ale metodologiei Lean Six Sigma prin prezentări interactive, exerciții practice, activități de grup, simulări și exemple concrete.
La final, președintele COSR Mihai Covaliu le-a înmânat tuturor participanților Certificatele CIO.
Coordonatorul lucrărilor Florin Mișcă a ținut să sublinieze importanța acestui curs grație căruia s-au remarcat progrese în administrația sportivă, mai ales în relația COSR - federațiile sportive naționale.
“Cursul din acest an s-a remarcat printr-o atmosferă de lucru intensă, un schimb bogat de idei și o îmbinare armonioasă între experiența practică și perspectivele oferite de literatura de specialitate”, a spus Florin Mișcă.
”Comunitatea noastră de Învățare și Practică, inițiată în 2020, continuă să se extindă anual. Suntem mândri să numărăm acum aproape 100 de absolvenți, toți dedicați ridicării standardelor în administrația sportivă.
”Cursul nostru câștigă tot mai multă recunoaștere pentru rolul său esențial în armonizarea proceselor administrative dintre COSR și federații. Fiecare ediție adaugă valoare celei precedente, reflectând filosofia kaizen – îmbunătățirea continuă. Așa cum spunea Masaaki Imai: <Kaizen se bazează pe convingerea că orice poate fi îmbunătățit. Îmbunătățirea continuă este mai valoroasă decât perfecțiunea întârziată>. Grație sprijinului neprețuit al Solidarității Olimpice, căreia îi mulțumim, putem să construim un cadru administrativ sportiv mai solid și mai coerent pentru viitor.”
Florin Mișcă a ținut să le mulțumească colegilor din administrația COSR, a căror muncă și implicare au asigurat succesul organizării și desfășurării acestui curs, precum și lectorilor a căror expertiză și perspective au îmbogățit experiența de învățare pentru toți participanții.