Cătălina Ponor, prima gimnastă română din era modernă care a participat la trei ediții ale JO
Cătălina Ponor a marcat istoria gimnasticii românești. Este prima gimnastă din era modernă care a concurat la trei ediții de Jocuri Olimpice și prima gimnastă care a purtat drapelul României la ceremonia de deschidere a Jocurilor. Cătălina Ponor a câștigat 5 medalii olimpice, trei dintre ele fiind de aur.
Mândrie, Moștenire, Onoare - 110 ani de Olimpism în România în 110 Momente din istoria Mișcării Olimpice
Seducătoare și puternică în același timp, elegantă și extrem de ambițioasă, Cătălina Ponor a marcat istoria gimnasticii românești. Este prima gimnastă din era modernă care a concurat la trei ediții de Jocuri Olimpice și prima gimnastă care a purtat drapelul României la ceremonia de deschidere a Jocurilor. Cătălina Ponor a câștigat 5 medalii olimpice, trei dintre ele fiind de aur.
După debutul ei mondial din 2003, când a câștigat trei medalii de argint la Anaheim, în fieful american, debutul ei olimpic a fost în forță, la Atena 2004, Cătălina a devenit triplă campioană olimpică. Ea a fost cea mai medaliată sportivă a României la acea ediție de Jocuri. O ediție la care gimnastica feminină a câștigat 4 medalii de aur din 6 posibile, plus, un argint și un bronz. Liderul echipei care s-a format din ambiția de a păstra titlul olimpic cucerit la Sydney, Cătălina și-a motivat colegele prin puterea exemplului și prin ambiția nemăsurată de câștiga.
Cătălina a fost descoperită și antrenată de Matei Stănei, apoi, antrenorii Mariana Bitang și Octavian Bellu i-au valorificat talentul și au ajutat-o să își împlinească visurile. Aurul de la echipe, dominația de la bârnă și demonstrația de la sol au fost momentele prin care Cătălina a intrat în lumea marilor campioane ale gimnasticii mondiale.
Pentru Cătălina a contat mereu echipa, de acolo s-a încărcat cu energie pozitivă. Au urmat ani în care și-a câștigat statutul de ”regină” a bârnei , dar și momente în care a renunțat. După mondialele din 2007 a părăsit gimnastica și a ratat Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008.
Bitang și Bellu au readus-o în echipă pentru Jocurile de la Londra, ultimele la care echipa României a fost pe podium, pe locul 3. După ce în finala de la bârnă a pierdut bronzul după o contestație a americancei Raisman, Cătălina a impresionat la sol. Cu o evoluție în care a pus cel mai mult suflet, trăită cu maturitate, oferită cu expresivitate și recompensată cu o medalie de argint, la fel de strălucitoare precum cele trei de aur câștigate la JO de la Atena din 2004, Ponor a ridicat sala în picioare.
Între 2012 și 2016, Cătălina a suferit o operație la tendonul ahilian, Cătălina Ponor a suferit că nu a putut ajuta echipa la calificarea olimpică de la mondialele din 2015. Cu tot efortul din 2016, România a ratat prezența cu echipa la Jocurile Olimpice Rio 2016 și șocul a zdrobit gimnastica tricoloră.
În Brazilia, Cătălina a fost portdrapel al Team Romania la Ceremonia de Deschidere, o onoare pentru gimnastica românească, fiind prima reprezentantă a acestei discipline care a purtat drapelul tricolor îi istoria participărilor României la Jocurile Olimpice.
Cătălina s-a calificat în finala de la bârnă dar rezultatul nu a fost cel dorit. O greșeală mare a costat-o prezența pe podium. Peste numai un an, la Europenele de la Cluj, din 2017, Cătălina și-a luat la revedere de la iubitorii gimnasticii românești cu un aur la bârnă. Ovațiile și aplauzele spectatorilor, medalia pusă la gât de Nadia și oamenii dragi care i-au fost alături, au creat un moment aparte.
Cătălina rămâne una dintre cele mai seducătoare gimnaste ale lumii, o sportivă care a dat și a primit aproape tot în gimnastică: medalii, faimă, fani și multă admirație. Ea a câștigat 23 de medalii la marile competiții, 11 dintre ele sunt de aur. Are cinci medalii mondiale, 13 medalii europene, dintre care 5 de aur la bârnă.
Pentru noi, 110 de ani de istorie înseamnă 318 medalii, respectul lumii olimpice și moștenirea unei națiuni. Team Romania e mândrie și onoare națională!