Bernadette Szocs, cea mai medaliată componentă a Team România la JE Cracovia Malopolska 2023
La Jocurile Europene de la Cracovia Malopolska, din 2023, vedeta competiției a fost jucătoarea de tenis de masă Bernadette Szocs. Lotul reprezentativ tricolor de tenis de masă a cucerit nu mai puțin de 4 MEDALII – 2 AUR, 2 BRONZ, iar Bernadette Szocs a urcat de trei ori pe podium, fiind cea mai medaliată sportivă a României la acea competiție.
Mândrie, Moștenire, Onoare - 110 ani de Olimpism în România în 110 Momente din istoria Mișcării Olimpice
Berni a câștigat medaliile de aur atât la simplu, cât și la echipe alături de Elizabeta Samara, Adina Diaconu și Andreea Dragoman, iar la dublu mixt, împreună cu Ovidiu Ionescu, a fost pe locul 3. A patra medalie pentru România a cucerit-o Eliza Samara, la simplu feminin.
A urmat un an excelent pentru tenisul de masă românesc. Toți medaliații de la Cracovia Malopolska s-au calificat și la Jocurile Olimpice Paris 2024, iar Bernadette a reușit două victorii mari în fața campioanei olimpice en-titre chinezoaica Meng Chen.
Părea că ”fatidicul locul 5” al tenisului de masă românesc la Jocurile Olimpice va fi depășit la Paris.
În afară de Seul 1988, ediția Jocurilor în care tenisul de masă a fost introdus în premieră în programul olimpic, tricolorii noștri au fost nelipsiți din întrecerile olimpice de tenis de masă. Până în prezent, însă, cea mai bună clasare a lor a fost LOCUL 5 , pe care l-au ocupat de 6 ori la cele 9 ediții ale Jocurilor la care au participat.
Emilia Ciosu, Otilia Bădescu, Adriana Năstase și Maria Bogoslav au fost primele sportive din România care au participat într-un turneu olimpic de tenis de masă, iar cea mai bună clasare în Spania a reușit-o Emilia Ciosu - LOCUL 5 la simplu feminin – primul LOC 5 la tenis de masă din palmaresul olimpic al României.
Prezentă la două ediții ale JO, Mihaela Șteff a fost de două ori pe LOCUL 5 la Sydney 2000, la simplu și la dublu, alături de Otilia Bădescu. Aceasta din urmă, deși a participat la patru ediții ale JO nu a reușit să se claseze niciodată mai sus de LOCUL 5.
La Londra 2012, Adrian Crișan a jucat în sferturile de finală la simplu, dar a încheiat tot pe LOCUL 5, obținând cel mai bun rezultat românesc, la acest sport, în întrecerile olimpice masculine.
Prezentă pentru a 4-a oară la Jocurile Olimpice la Tokyo 2020, Elizabeta Samara împreună cu colegele sale Daniela Dodean Monteiro și Bernadette Cynthia Szocs au încheiat tot pe LOCUL 5 competiția olimpică feminină pe echipe. A fost pentru prima dată când o echipă românească de tenis de masă a jucat în sferturile de finală olimpice.
La Paris 2024, tricolorii au visat să iasă de sub semnul cifrei 5 și să urce pe podium, dar nu au reușit. Cea mai bună clasare a jucătorilor români de tenis de masă la Paris a fost fatidicul LOC 5 pe care l-au ocupat Bernadette Szocs și Ovidiu Ionescu, la dublu mixt.
Pentru noi, 110 de ani de istorie înseamnă 318 medalii, respectul lumii olimpice și moștenirea unei națiuni. Team Romania e mândrie și onoare națională