Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace, sărbătorită în 2025 sub semnul Egalizarii șanselor – Sportul pentru incluziune socială
Râsete de copii, voie bună, campioni olimpici și personalități ale sportului românesc! Cu toții au însuflețit astăzi sala de sport a Școlii Gimnaziale nr. 162 din București unde a fost celebrată pentru a 12-a oară Ziua Internațională a Sportului Pentru Dezvoltare și Pace, anul acesta tema fiind ”Egalizarea șanselor – Sportul pentru incluziune socială”

Elevi și profesori de la 11 școli gimnaziale din Capitală au participat la șase ateliere de lucru la judo, gimnastică, tenis de masă, baschet 3x3, scrimă și canotaj pe ergometru. La fiecare atelier au fost prezenți câte 20 de elevi care au fost îndrumați de studenți de la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport (UNEFS) București, dar și de campioni și medaliați olimpici.
Reușita acțiunii organizate de Comitetul Olimpic și Sportiv Român, prin Academia Olimpică Română, cu sprijinul Universității Naționale de Educație Fizică și Sport din București și al celor 6 filiale de sector din București ale Academiei Olimpice Române s-a citit pe fețele entuziasmate ale copiilor.
Invitați speciali au fost membri ai Echipei Invictus, care alături de alte vedete ale sportului românesc i-au îndrumat pe copii la atelierul de canotaj pe ergometere.

Președintele COSR Mihai Covaliu a deschis evenimentul alături de Simona Amânar Tabără, directorul Academiei Olimpice Române. De asemenea, au fost prezenți George Boroi, secretarul general al COSR, Constantina Diță – campioană olimpică la maraton, Violeta Beclea Szekely – vicecampioană olimpică la 1500 m, Ionela Tîrlea – vicecampioană olimpică la 400 m garduri, Ana Maria Brânză – campioană olimpică la spadă, Simona Gherman – campioană olimpică la spadă, Andreea Chițu – vicecampioană mondială la judo, Otilia Bădescu – campioană europeană la tenis de masă, Laurențiu Bocioacă – conferențiar univ. dr. la UNEFS București, directorul filialei AOR București, Laurențiu Oprea – inspector de educație fizică și sport în cadrul Ispectoratului Școlar al Municipiului București, director al Academiei Olimpice Române filiala București Sector 4, Dorin Stoican – director al AOR București Sector 1 și directorul Școlii Gimnaziale nr. 162 din București, Răzvan Călugăreanu, secretar la filiala AOR sector 2, Laura Iţcou, secretar filiala AOR sector 1, Iulian Rontescu, director filiala AOR sector 5, Ilici Sidorian, secretar la filiala AOR sector 6.

”Mă bucur ca participați în număr atât de mare la acest eveniment special pentru sport. După cum știm cu toții sportul este mai mult decât performanță. Este acel limbaj universal pe care toată lumea îl cunoaște și prin care ne putem înțelege și comunica. Este puntea care unește oameni, națiuni și generații. Este un spațiu în care pacea încrederea și respectul devin realitate.
”În numele TEAM ROMANIA, trimitem astăzi un mesaj foarte clar – sportul este un drept al tuturor, nu un privilegiu. Este un drum accesibil pentru fiecare copil, indiferent de mediul din care provine. Este o șansă reală pentru fiecare tânăr de a fi competitiv. Este o ancoră pentru toți cei care au nevoie de speranță, de apartenență, de încredere în forțele proprii. Toți trebuie să facem din sport o forță pentru bine în fiecare comunitate, în fiecare zi”, le-a transmis Mihai Covaliu celor prezenți, după intonarea imnurilor României și cel Olimpic.
Dovada vie a puterii sportului nu numai de a uni oameni, dar și de a vindeca răni ale trupului și sufletului este soldatul Raul Mirică, component al echipei Invictus România, care a fost prezent la eveniment. Mesajul său s-a înrădăcinat adânc în inimile celor prezenți, pentru că povestea sa de viață este un exemplu despre ce reprezintă sportul pentru incluziunea socială.

” Visul meu a fost am o carieră militară cât mai de succes. Să ajung cât mai departe. Un accident în timpul unei ședințe de tragere, care a condus la amputația ambelor mâini a spulberat toate speranțele mele”, a povestit Mirică. ”Am trecut prin momente extrem de grele. Am rămas în viață, dar la început aveam o anxietate profundă. Nu mai socializam, nu mai ieșeam din casă. Sportul m-a ajutat să depășesc momentele grele. Am ajuns în echipa Invictus și nu numai că am participat la întrecerile sportive, dar am reușit să aduc acasă două medalii una de argint și una de bronz - cea de argint la snowboard, iar cea de bronz la înot 50 m spate. Mai mult, am reușit să-mi găsesc un nou scop și o nouă motivație în viață pentru a fi alături de familia mea și de colegii mei din echipa Invictus.
”Sunt mândru de ce am realizat și aș vrea să vă îndem pe toți să priviți sportul nu doar ca pe o competiție, ci și ca pe o oportunitate de a deveni mai puternic și a depăși obstacolele grele în viață”, a încheiat emoționat soldatul Mirică.

Copii de la cele 11 unități de învățământ bucureștene : Liceul Teoretic „Ștefan Odobleja”, Școala Gimnazială nr. 117, Școala Școala Profesională Specială pentru Deficienți de Auz „Sfânta Maria”, Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae, Școala Gimnazială nr. 150, Școala Gimnazială „Sfânta Treime”, Școala Gimnazială „Geo Bogza”, Școala Gimnazială nr. 82, Școala Gimnazială nr. 49, Școala Gimnazială nr. 162, Liceul Greco-Catolic „Timotei Cipariu”, au fost îndrumați astfel:

· La judo, de Andreea Ștefania Cocor Chițu și Laurențiu Bocioacă – coordonator disciplină, împreună cu studenții de la UNEFS București Bogdan Dumitru, Mario Bărbulescu, Alexandru Toader, Matei Valentin, Costel Marius Năstase
· La gimnastică, de Simona Tabără Amânar și Ionuț Corlaci – conf. univ. dr. la UNEFS București împreună cu studenții Bianca Dorobanțu, Monica Ilie, Antonia Ionescu, Iustin Giriadă

· La tenis de masă, de Otilia Bădescu și Rareș Stănescu – prof. univ. dr. la UNEFS București împreună cu studenții Marica Andrei, Violeta Vlase, Daniel Mincu Simion, Andra Silivaș, Cătălina Marcu, Alexandra Vasile
· La baschet 3x3, de studenții de la UNEFS București David Anghel , Andrei Panait
· La scrimă, de Simona Gherman și Gabriela Dințică – Coordonator disciplină la UNEFS București, împreună cu studenții Ștefan Gabriel Baciu, Ștefan Baciu, Alexandru Popescu, Ștefan Sita

· La canotaj pe ergometru, de echipa Invictus România care a câștigat 9 medalii la Jocurile Invictus derulate în perioada 8-16 februarie 2025 la Vancouver, Canada, împreună cu studenții de la UNEFS Andra Siliva,, Cătălina Marcu, Alexandra Vasile, Viviana Sima
Puncul culminant al zilei a fost faimoasa fotografie de grup în care absolut toți cei prezenți au ridicat CARTONAȘUL ALB – simbolul puterii pozitive a sportului, transmițând întregii lumi mesajul lor de incluziune, echitate și pace.

La final, copii au primit fanioane olimpice, șepci, tricouri și ochelari cu cercurile olimpice, iar școlile participante au primit mingi pentru baschet, rugby, handbal, fotbal și volei.