Torțele Essential ale Milano Cortina 2025 au fost prezentate întregii lumi
Torțele Jocurilor Olimpice și Paralimpice ale Milano Cortina 2026 au fost dezvăluite lumii întregi, cu mai puțin de 300 de zile înainte de startul competiției, în cadrul a două ceremonii care au avut loc simultan, la mii de kilometri distanță - la Triennale di Milano, muzeul de artă și design din Parcul Sempione din Milano, și la Pavilionul Italia din cadrul Expo 2025 din Osaka, Japonia, tradiționala expoziție internațională anuală niponă .

Torțele au fost prezentate de patru sportivi italieni emblematici. La Milano, au fost dubla campioană olimpică la schi fond Stefania Belmondo, ultimul purtător al Torței la Jocurile Olimpice de iarnă Torino 2006, și campioana paralimpică europeană și mondială la scrimă Bebe Vio, în timp ce la Osaka, au fost campioana mondială la patinaj artistic Carolina Kostner, medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de la Soci 2014, și Martina Caironi, tripla campioană paralimpică la atletism.
Străluciri iridescente - albastru-verde, pentru Torța Olimpică, nuanțe de bronz, pentru Torța Paralimpică
Ambele versiuni ale Torței – una pentru Jocurile Olimpice de iarnă și cealaltă pentru Jocurile Paralimpice – au același aspect reflectorizant și iridescent, dar au culori diferite. Torța Olimpică este în nuanțe albastru-verde, iar Torța Paralimpică, în tonuri de bronz.
Culorile pe care le capătă torțele când poartă Flacăra, celebrează legătura dintre oameni și natură, sport și viitor.
Aprinsă, Torța Olimpică luminează în Nuanțele Cerului - culoare care vorbește despre mișcare, speranță și transformare, fiind inspirată de peisajele Italiei în continuă schimbare, în timp ce Torța Paralimpică strălucește în Lumina Munților, onorând puterea interioară a sportivilor paralimpici, puterea curajului lor de a remodela lumea.
Forma simplă a Torțelor sporește centralitatea Flăcării, atingând un echilibru perfect între tehnologie, inovație și durabilitate..
Torțele Essential sunt ușoare, cântăresc aproximativ 1.060 de grame excluzând recipientul de combustibil, și sunt compuse în principal din materiale reciclate, în special dintr-un aliaj de aluminiu și alamă. Sustenabilitatea se află în centrul conceptului acestui obiect emblematic, torțele fiind proiectate cu un sistem care le permite să fie reutilizate și reîncărcate de până la 10 ori, reducând semnificativ numărul de torțe necesare pentru ștafetă.
Toate torțele vor fi fabricate în Italia.
Sursă de energie bio pentru alimentarea Torțele Milano Cortina 2026
Proiectarea funcționării și producția Tortei și a componentelor sale vor fi realizate de Cavagna Group.
Principala sursa de energie care va alimenta Flacăra va fi bio. Arzătorul – nucleul tehnologic al torței – va funcționa pe bio-GPL, fabricat exclusiv din materii prime regenerabile, în principal surse de deșeuri, cum ar fi uleiul de gătit uzat, grăsimile animale și reziduurile din industria agricolă.
În plus, mânerul Torțelor are o inserție din ”XL EXTRALIGHT®” - un material polimeric ultra-ușor produs de Finproject dintr-un polimer Versalis care conține 60% bio-nafta derivată din materii prime regenerabile.
Drumul Flăcării se încheie pe Stadionul San Siro
Aprinderea Flăcării Olimpice va avea loc, conform tradiției, la Olympia, în Grecia, pe data de 26 noiembrie 2025 și va ajunge la Roma pe 4 decembrie 2025. Din capitala italiană, va porni Ștafeta Torței Olimpice care va străbate Italia de la sud la nord, oprindu-se în locuri emblematice precum Agrigento, Pompei sau Veneția, înainte de sosirea sa la Milano, pe 5 februarie 2026, cu o zi înainte de ceremonia de deschidere a Jocruilor Olimpice Milano-Cortina programată a avea loc pe stadionul de fotbal San Siro.
Cifrele Ștafetei Torței Olimpice
12.000 km lungimea traseului
63 zile de călătorie
60 orașe italiene
110 provincii ale peninsulei