Sanda Toma, prima canotoare din România care a câștigat aurul olimpic - simplu vâsle, Moscova 1980
Povestea Sandei Toma este cea a invincibilității pentru că timp de trei ani, cât a concurat în barca de simplu vâsle, ea nu a fost niciodată învinsă. Sanda Toma a fost selecționată pentru canotaj la 21 de ani, după ce practicase handbal și atletism. În 1976 a fost inclusă în lotul național și mai întâi a concurat alături de Olga Homeghi la dublu vâsle, după care a trecut în barca de simplu. În 1980, la Jocurile Olimpice de la Moscova a devenit prima canotoare tricoloră care a câștigat aurul olimpic.
![](https://www.cosr.ro/img/ebd1d188-3497-4fce-baea-f8de4f8c9111/stire4122_mare_1.jpg?fm=jpg&q=80&fit=max&crop=2000%2C1333%2C0%2C0)
Mândrie, Moștenire, Onoare - 110 ani de Olimpism în România în 110 Momente din istoria Mișcării Olimpice
Povestea Sandei Toma este cea a invincibilității pentru că timp de trei ani, cât a concurat în barca de simplu vâsle, ea nu a fost niciodată învinsă. Sanda Toma a fost selecționată pentru canotaj la 21 de ani, după ce practicase handbal și atletism. În 1976 a fost inclusă în lotul național și mai întâi a concurat alături de Olga Homeghi la dublu vâsle, după care a trecut în barca de simplu. În 1980, la Jocurile Olimpice de la Moscova a devenit prima canotoare tricoloră care a câștigat aurul olimpic, după ce a trecut prima linia de sosire în finala probei de simplu vâsle.
Prima confirmare a venit la Campionatele Mondiale de la Bled, din 1979. Fata plecată din Ștefăneștii Botosanilor devenea campioană mondială. Momentul istoric pentru sportul românesc s-a petrecut la Jocurile Olimpice de la Moscova, din 1980. canotoarea cu plăriuță albă a devenit campioană olimpică după ce a dominat întrecerile de la Lacul Krylatskoye. Nici sovietica Makhina, nici est-germanca Schroter nu au putut să țină lovitura aproape de Sanda Toma.
În 1981, la Campionatele Mondiale de la Munchen, Sanda Toma își încheia cariera cu un nou aur mondial și se retrăgea din sport cu 20 de victorii consecutive la simplu, cu două titluri mondiale și unu olimpic în palmares. În plus, ea a fost desemnată cea mai bună sportivă a României în 1979, 1980 și 1981.
Sanda Toma a îmbrățișat apoi cariera universitară, fiind conferenţiar universitar doctor, decan al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul unei universităţi private din România.
Pentru noi, 110 de ani de istorie însemană 318 medalii, respectul lumii olimpice și moștenirea unei națiuni. Team Romania e mândrie și onoare națională!