Primul și singurul podium olimpic complet românesc la gimnastică - Sydney 2000, individual compus
Gimnastica românească a fost în centrul atenției la Sydney, și-a demonstrat supremația și dominația în arenă și apoi în tribunal încercând să apere rezultatul sportiv. După aurul de la echipe, fetele antrenorilor Mariana Bitang și Octavian Bellu au impus respectul lumii gimnasticii prin cucerirea celor trei medalii la individual compus: Andreea Răducan - aur, Simona Amânar - argint, Maria Olaru - bronz.
Mândrie, Moștenire, Onoare - 110 ani de Olimpism în România în 110 Momente din istoria Mișcării Olimpice
Poveste cu un singur final și bucurie fără egal! Istoria s-a scris pe 21 septembrie 2000 la Jocurile Olimpice de la Sydney. România a avut primul si singurul podium olimpic complet tricolor în cei 110 ani de existență ai Mișcării Olimpice. L-a avut până pe 25 septembrie când istoria a fost modificată de rezultatul testului doping al campioanei.... povestea rămâne și azi o mare controversă în istoria olimpică. A fost și ultima competiție la care regulamentul a permis calificarea în finală a trei gimnaste de națiune și ultima cu 36 de sportive în finală.
Gimnastica românească a fost în centrul atenției la Sydney, și-a demonstrat supremația și dominația în arenă și apoi în tribunal încercând să apere rezultatul sportiv. După aurul de la echipe, fetele antrenorilor Mariana Bitang și Octavian Bellu au impus respectul lumii gimnasticii prin cucerirea celor trei medalii la individual compus: Andreea Răducan - aur, Simona Amânar - argint, Maria Olaru - bronz.
Performanța celor trei gimnaste tricolore din finală a făcut înconjurul planetei. Imaginile celor trei pe podiumul olimpic și drapelele tricolore înălțându-se în arenă sunt impregnate în mentalul poporului român chiar dacă, ulterior, o pastilă de nurofen a schimbat istoria.
Andreea Răducan a ieșit învingătoare dintr-un concurs în care a fost mai bună decât ultimele două campioane mondiale ale probei, Svetlana Horkina (1997) și Maria Olaru (1999) sau decât Simona Amânar, cea mai titrată gimnastă din echipa României. Concursul a avut parte de momente incredibile. Organizatorii au montat calul de sărituri cu 5 cm mai jos decât prevedea regulamentul și la jumătatea concursului o gimnastă din Australia a descoperit greșeala. Organizatorii au permis celor care evoluaseră la acest aparat să repete săriturile. Horkina, care ratase, a refuzat să sară din nou, pentru că între timp greșise și la paralele și și-a dat seama că nu mai poate lupta pentru aur.
La doar 16 ani, Andreea Răducan cucerea publicul. Ea a avut cele mai mari note la bârnă și sol și a doua la sărituri. Simona Amânar și Maria Olaru au crescut de la un aparat la altul, iar după ce Zamolodcikova a ratat la sol, lumea a asistat la o bucurie fără egal în arena de la Sydney. România avea aur, argint și bronz. Andreea a fost ridicată pe umeri de Octavian Bellu pentru ca apoi, alături de Simona Amânar și Maria Olaru, să zâmbească lumii de pe podium.
Finalul acestei povești a fost schimbat de o pastila de nurofen. După ce câștigase și argint în finala de la sărituri pe 24 septembrie, Andreea se pregătea să intre în arenă în finalele pe care le domina, cele de la bârnă și sol. Pe 25 septembrie dimineața, înaintea acestor finale, Octavian Bellu a fost anunțat de conducerea COSR că Andreea Răducan a fost depistată pozitiv și deposedată de medalia de aur de la individual. Șocul a fost imens pentru toată delegația, pentru România. Confuzia era totală pentru că CIO nu a retras medalia de la echipe și nici măcar pe cea de la sărituri, ba mai mult, i-a permis Andreei să concureze în finalele de la bârnă și sol.
Andreei i se depistase o cantitate de trei ori mai mare de pseudoefedrină în urină. Românii au aflat că medicul echipei, Ioachim Oană, i-a dat o pastilă de nurofen Andreei, iar aceasta a înghițit-o fără apă. Ce a urmat a fost un proces la TAS pe 26 septembrie și un verdict neschimbat. Clasamentul oficial însă a fost schimbat, Simona Amânar a primit aurul, Maria Olaru medalia de argint și chinezoaica Liu, bronzul. În istoria olimpică, doar Nadia Comăneci a mai câștigat aurul olimpic la individual, la Montreal 1976.
Însă, pentru noi românii, podiumul de la Sydney 2000 va râmâne mereu așa cum sufletul l-a primit pe 21 septembrie 2000. După 24 de ani, povestea rămâne neschimbată....
În transmisiunea de la TVR, Cristian Țopescu spunea : ”Să trăim și să povestim copiilor noștri, care sunt sau care vor veni, că am trăit un moment unic! Peste timp aceste victorii vor deveni legende....". Momentul acesta e acum legendă așa cum Andreea Răducan, Simona Amânar, Maria Olaru și toți oamenii care l-au făcut posibil, Mariana Bitang și Octavian Bellu împreună cu ceilalți antrenori, ne rămân în minte cu bucuria acelor clipe.
Pentru noi, 110 de ani de istorie înseamnă 318 medalii, respectul lumii olimpice și moștenirea unei națiuni. Team Romania e mândrie și onoare națională!