Primele medalii olimpice de aur la haltere - Petre Becheru și Nicu Vlad, la JO Los Angeles 1984
Pentru halterele românești Los Angeles 1984 a fost o ediție olimpică emblematică, reprezentanții României cucerind nu mai puțin de 8 MEDALII – 2 AUR, 5 ARGINT, 1BRONZ, cele dintâi trofee și titluri olimpice din istoria halterelor românești. Petre Becheru și Nicu Vlad au ucat pe cele mai înalte trepte ale podiumului, în limitele categoriilor 82,5 kg, respectiv 90 kg, devenind primii și singurii, până acum, halterofili români campioni olimpici.
110 Mândrie, Moștenire, Onoare - 110 ani de Olimpism în România în 110 Momente din istoria Mișcării Olimpice
Pentru halterele românești Los Angeles 1984 a fost o ediție olimpică emblematică. De la prima participare în 1952, la Helsinki, cu absențe doar de la Melbourne 1956 și Mexico City 1968, până la Jocurile din Orașul Îngerilor, tricolorii fuseseră nelipsiți din competiția olimpică de haltere, dar nu reușiseră să urce pe podium.
La Los Angeles, halterofilii tricolori au dat lovitura cucerind nu mai puțin de 8 MEDALII – 2 AUR, 5 ARGINT, 1BRONZ, cele dintâi trofee și titluri olimpice din istoria halterelor românești.
Petre Becheru și Nicu Vlad au ucat pe cele mai înalte trepte ale podiumului, în limitele categoriilor 82,5 kg, respectiv 90 kg, devenind primii și singurii, până acum, halterofili români campioni olimpici.
Dacă la LA 1984 Petre Becheru era un sportiv experimentat, campion mondial en-tire la categoria lui de greutate, Nicu Vlad abia își începea cariera sportivă. La numai 20 de ani, la doar 5 ani de la primele antrenamente, Nicu Vlad a dominat cea dintâi competiție olimpică din carieră și a cucerit AURUL, învingându-l chiar și pe coechiperul său Petre Dumitru clasat al doilea.
Pentru prima și singura dată în istoria olimpică, doi români au fost pe primele două trepte ale podiumului.
Ulterior Nicu Vlad a doborât mai multe recorduri mondiale și a participat la patru ediții ale Jocurilor Olimpice: Los Angeles 1984, Seul 1988, Barcelona 1992 și Atlanta 1996, ratând podiumul doar la Barcelona, unde a încheiat pe LOCUL 4. După AURUL de la Los Angeles, a obținut ARGINTUL la Seul și BRONZUL la Atlanta - ultima medalie cucerită de halterele românești până în prezent.
După retragerea din activitatea competițioanlă a devenit un model pentru generațiile următoare. În 2001 a fost ales președintele Federației Române de Haltere, trei ani mai târziu a devenit vice-președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, iar în 2006 a fost inclus în Weightlifting Hall of Fame.
Pentru noi, 110 de ani de istorie însemană 318 medalii, respectul lumii olimpice și moștenirea unei națiuni.
Team Romania e mândrie și onoare națională!