Nadia, prima campioană olimpică a gimnasticii românești, prima gimnastă din istorie care a primit nota 10 la Jocurile Olimpice
Povestea Nadiei și a celor 7 note de 10 de la Jocurile Olimpice Montreal 1976 au făcut înconjurul planetei. Nadia Comăneci, o fetiță de 14 ani și jumătate, din Onești, a schimbat definitiv o disciplină sportivă. Impactul mediatic și cel sportiv au transformat-o într-un simbol universal al perfecțiunii în sport. Nadia a fost liderul primei generații de gimnaste copii care a învins gimnastica femeilor campioane.
Mândrie, Moștenire, Onoare - 110 ani de Olimpism în România în 110 Momente din istoria Mișcării Olimpice
Povestea Nadiei și a celor 7 note de 10 de la Jocurile Olimpice Montreal 1976 au făcut înconjurul planetei. Nadia Comăneci, o fetiță de 14 ani și jumătate, din Onești, a schimbat definitiv o disciplină sportivă. Impactul mediatic și cel sportiv au transformat-o într-un simbol universal al perfecțiunii în sport.
Descoperită la Onești de Marcel Duncan și apoi selecționată de Marta și Bela Karoly la lotul olimpic, Nadia a fost liderul primei generații de gimnaste copii care a învins gimnastica femeilor campioane. Era Ludmilei Tourischeva și a Verei Caslavska apunea în fața demonstrației de mobilitate și perfecțiune tehnică. Buzduganul a fost aruncat la Skien 75, la primele europene unde Nadia a învins-o pe Turisceva și a câștigat 4 medalii de aur și un argint.
La Montreal 1976 s-a scris una dintre cele mai frumoase pagini din istoria olimpică a României. Nadia a câștigat trei medalii de aur un argint și un bronz, a devenit prima campioană olimpică absolută a României. Ea a luat aur la paralele si bârnă, argint la echipe și bronz la sol. La Jocurile Olimpice de la Moscova după argintul cu echipa, Nadia a oprit în loc concursul individual unde arbitrele au deliberat peste 30 de minute ca să-i afișeze nota la bârnă. Ea a fost coborâtă pe locul 2, după Davîdova. Nadia a luat apoi aur la bârnă și sol.
Nadia a câștigat definitiv trofeul european după cele trei titluri consecutive la individual compus câștigate la întrecerea continentală, Skien 1975, Praga 1977, Copenhaga 1979. La europene Nadia a câștigat în total 9 medalii de aur, 2 de argint și 1 bronz. La Campionatele mondiale are două titluri câștigate cu echipa și la bârnă, și două de argint.
Despre Nadia s-au scris cărți și s-au făcut filme, s-au inventat cuvinte. Nadia a inspirat lumea prin atingerea perfecțiunii. Gimnastica românească a devenit cu fiecare generație mai puternică și mai prolifică, timp de patru decenii urmașele Nadiei au scris cea mai frumoasă poveste a sportului românesc. Gimnastica a devenit cea mai titrată disciplină olimpică a României. Povestea Nadiei inspiră și azi ....
Pentru noi, 110 de ani de istorie însemană 318 medalii, respectul lumii olimpice și moștenirea unei națiuni. Team Romania e mândrie și onoare națională!