Marius Urzică, singurul campion olimpic din istoria gimnasticii masculine românești
Liderul unei generații care a urcat echipa masculină a României pe podiumul olimpic, mondial și european, Marius Urzică este singurul reprezentant al gimnasticii masculine din România care a câștigat aurul olimpic. ”Îmblânzitor! al calului cu mânere ca nimeni altul, Marius Urzică a participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice și la toate a urcat pe podium. Un alt record pentru gimnastica românească
Mândrie, Moștenire, Onoare - 110 ani de Olimpism în România în 110 Momente din istoria Mișcării Olimpice
Marius Urzică este singurul reprezentant al gimnasticii masculine din România care a câștigat aurul olimpic. El a fost liderul unei generații care a urcat echipa masculină a României pe podiumul olimpic, mondial și european. Mai presus de talent a fost munca și spiritul de sacrificiu care au stat în spatele marilor victorii.
Marius Urzică a participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice și la toate a urcat pe podium. Un alt record pentru gimnastica românească. Marius a început să domine calul cu mânere, aparat la care a câștigat primul titlu mondial în 1994. La Atlanta 1996 a câștigat argintul olimpic. Triumful a venit la Sydney 2000. Perfecționist, Marius și-a impresionat antrenorii prin puterea de a repeta integralul de concurs fără limite. Timp de 4 ani și-a alimentat visul prin muncă. La Sydney 2000, cu cel mai dificil și spectaculos exercițiu al finalei, cu execuția cea mai bună, a câștigat aurul la cal cu mânere și s-a acoperit de glorie.
La Atena 2004, Marius a fost cel care a unit echipa în jurul său. Alături de Marian Drăgulescu, Ioan Suciu, Dan Potra, Răzvan Șelariu și Daniel Popescu, Marius a urcat pe podium la echipe. Bronzul olimpic este cea mai importantă medalie a echipei masculine de gimnastică a României. Antrenorii lor au fost Dan Grecu, Aurelian Georgescu, Stefan Gal, Adrian Sandu. Cu ambiția care i-a caracterizat toată cariera, Marius Urzică a fost din nou pe podium la cal, a primit argintul, dar mulți specialiști spun și azi că Marius ar fi meritat aurul pe care l-a primit chinezul Teng Haibin.
Marius este ultimul gimnast din lume care a primit nota 10.00 la cal cu mânere, la Cupa Mondială de la Glasgow, în 2001.
Marius Urzică a câștigat 16 medalii la marile competiții: o medalie de aur, două de argint și una de bronz Jocurile Olimpice (Atlanta 1996, Sydney 2000, Atena 2004); trei medalii de aur, una de argint și una de bronz la Campioantele Mondiale (1994, 1995, 1999, 2001, 2002); cinci medalii de aur și două de argint la Campionatele Europene (1994, 2000, 2002, 2004, 2005).
Marius Urzică a devenit antrenor și după o perioadă în care a activat în străinătate s-a întors acasă pentru a ajuta lotul olimpic al României. Determinarea, ambiția, puterea și spiritul de campion sunt inspirație pentru generații întregi de sportivi. Nu peste mult timp, fiul său Alex Urzică va încerca să bată recordurile tatălui. A moștenit nu doar talent ci și puterea de a munci și spiritul de sacrificiu pentru un vis!
Pentru noi, 110 de ani de istorie înseamnă 318 medalii, respectul lumii olimpice și moștenirea unei națiuni. Team Romania e mândrie și onoare națională!