Ivan Patzaichin, canoistul român de legendă, cu cinci prezențe la Jocurile Olimpice unde a cucerit 7 medalii - 4 AUR, 3 ARGINT
Ivan Patzaichin a intrat în istoria sportului românesc atât cu cele 7 medalii olimpice - 4 AUR, 3 ARGINT, cucerite în probele de canoe la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice - Mexico 1968, Munchen 1972, Montreal 1976, Moscova 1980 și Los Angeles 1984, cât și cu canotca, o combinație între canoe și lotcă, ambarcațiune pe care a inventat-o pentru a proteja mediul, în special Delta Dunării
Mândrie, Moștenire, Onoare - 110 ani de Olimpism în România în 110 Momente din istoria Mișcării Olimpice
Pe 25 octombrie 1968, la Jocurile Olimpice Mexico City, un adolescent de 18 ani își începea călătoria olimpică, una care a marcat istoria sportului românesc și mondial. A cucerit pentru România 7 medalii olimpice, dintre care 4 de aur și 3 de argint. Pentru noi, Ivan Patzaichin e mai mult decât un mare sportiv, e un ”CampiOM”!
Pe Lacul Xochimilco, doi sportivi plecați din Mila 23 a Deltei Dunării, Ivan Patzaichin și Sergei Covaliov, câștigau aurul în canoea de dublu la Jocurile de la Mexico City. Era debutul lui Ivan la Jocuri și începutul celei mai frumoase povești din canoea românească, una în care singurul crez și cea mai mare dorință a fost mereu să fie campion, să câștige... aurul! Și i-a reușit. Ivan a vâslit cu inima atunci când pagaea s-a rupt, Ivan și-a încărcat canoea cu determinare, muncă și multă pasiune. Pentru Ivan a vâsli a însemnat a trăi.
Povestea lui Ivan e povestea succesului, a unui copil din Deltă care și-a făcut mândri toți semenii din Mila 23. Și, din România. Ivan Patzaichin a concurat pentru Dinamo București și este unul dintre cei mai titrați sportivi ai lumii din canoe. În cei peste 17 ani dedicați sportului de performanță a participat la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice: Mexico 1968, Munchen 1972, Montreal 1976, Moscova 1980 și Los Angeles 1984) și este deținătorul a 4 medalii de aur și 3 de argint. A luat parte la 11 campionate mondiale, câștigând 22 de medalii, dintre care 8 de aur, 4 de argint și 10 de bronz. Participarea la singura ediție a Campionatelor Europene, la Moscova 1969 i-a adăugat în palmares încă o medalie de aur.
La Munchen în 1972 a devenit eroul Jocurilor. Ivan Patzaichin și-a câștigat definitiv un loc în inima românilor și în istoria sportului românesc. A câștigat titlul olimpic la canoe simplu 1.000 m după o poveste impresionantă. În seriile de calificare, pagaia cu care vâslea Ivan s-a rupt chiar după primii metri. Oficialii n-au observat semnalele sportivului de a întrerupe cursa, conform regulamentului. Patzaichin a reușit să-și păstreze culoarul și să treacă linia de sosire. Oficialii l-au descalificat imediat după cursă, dar a urmat o contestație făcută de delegația României, acceptată de comisarii cursei, și Ivan Patzaichin a revenit din nou la start, în recalificări. Și mai motivat, și mai determinat, Ivan s-a calificat în finală unde a câștigat aurul. Era primul său titlu la simplu. Era al doilea din istoria canoei tricolore la Jocuri, după Leon Rotman.
Succesul a continuat încă un deceniu cu alte două titluri olimpice, la Moscova 1980 și Los Angeles 1984. După ce a devenit un mare campion, Ivan Patzaichin a devenit și un antrenor de succes. Elevii săi au câștigat titlul olimpic la dublu, la Sydney 2000, Florin Popescu și Mitică Pricop, îi călcau pe urme.
În 2009, a fost ”forțat” să plece de la lot. Atunci și-a propus să reinventeze ecoturismul în Deltă Dunării, locul care a însemnat acasă pentru Ivan. A înființat Asociația "Ivan Patzaichin - Mila 23" și a dezvoltat proiectul „Rowmania” , o campanie națională de promovare a patrimoniului local prin descoperirea României naturale prin promovarea mișcării în aer liber.
A inventat canotca, o combinație între canoe și lotcă pentru a proteja mediul. Ivan Patzaichin a reușit absolut tot ce și-a propus. Legenda va rămâne mereu în sufletele noastre, va fi pentru totdeauna etichetat drept Amiralul sportului românesc.
Recent, la Mila 23, s-a deschis Muzeul Ivan Patzaichin. Cele 7 medalii olimpice și Colanele primite pot fi admirate alături de alte obiecte care i-au aparținut lui Ivan.
Ivan a primit Ordinul Olimpic de Argint din partea CIO și Colanul de Aur din partea Comitetului Olimpic și Sportiv Român.
Pentru noi, 110 de ani de istorie însemană 309 medalii, respectul lumii olimpice și moștenirea unei națiuni.
Team Romania mândrie și onoare națională!