Istoria succesului olimpic în canotaj al bărcii feminine de 8+1 a început la JO Atlanta 1996
Doina Ignat, Elisabeta Lipă, Vera Cochelea, Liliana Gafencu, Ioana Olteanu, Mărioara Popescu, Doina Spircu, Anca Tănase și Elena Georgescu au devenit campioane olimpice la Atlanta 1996 în compentiția feminină de opt rame cu cârmaci (8+1) deschizând seria victoriilor pentru această barcă. Din 1980, de la Jocurile de la Moscova, până în 2024, la cele de la Paris 2024, România a urcat de patru ori pe prima treaptă a podiumului, de trei ori a luat argint și tot de trei ori a câștigat bronzul.
Mândrie, Moștenire, Onoare - 110 ani de Olimpism în România în 110 Momente din istoria Mișcării Olimpice
La Jocurile Olimpice de la Atlanta 1996 a început povestea plină de succes a bărcii amiral a canotajului românesc, cea feminină de 8+1. De la primul aur din istoria participărilor tricolore la competiția olimpică, generații întregi de canotoare au visat la glorie construind tradiția și spiritul de învingătoare prin multă muncă.
Blazonul acestei bărci este placat cu 10 medalii olimpice. Din 1980, de la Jocurile de la Moscova, și până în 2024, la cele de la Paris 2024, România a urcat de patru ori pe prima treaptă a podiumului, de trei ori a luat argint și tot de trei ori a câștigat bronzul. Antrenorii care au stat în spatele titlurilor olimpice au fost Ioan Boicu, Adrian David, Nicolae Gioga, Mircea Roman și Antonio Colamonici.
Primul aur olimpic însă a fost împlinire pentru toți cei care au participat la construirea acestei istorii pline de succes.
Doina Ignat, Elisabeta Lipă, Vera Cochelea, Liliana Gafencu, Ioana Olteanu, Mărioara Popescu, Doina Spircu, Anca Tănase și Elena Georgescu au devenit campioane olimpice dominând întrecerile de la Atlanta 1996 și deschizând seria victoriilor pentru această barcă.
Pentru România, barca de 8+1 a fetelor a devenit simbolul succesului pentru că în blazonul ei s-au îmbinat valoarea școlii românești de canotaj și mândria de a cucerii titlul olimpic în cea mai spectaculoasă probă din canotaj.
Au urmat victoriile de la Jocurile Olimpice de la Sydney 2000 (Vera Cochelea, Georgeta Damian, Magdalena Dumitrache, Liliana Gafencu, Elena Georgescu, Doina Ignat, Elisabeta Lipă, Ioana Olteanu și Viorica Susanu ) și Jocurile Olimpice Atena 2004 (Aurica Bărăscu, Georgeta Damian, Rodica Florea, Liliana Gafencu, Elena Georgescu, Doina Ignat, Elisabeta Lipă, Ioana Papuc și Viorica Susanu).
Invincibilitatea româncelor a născut rivalitatea cu Statele Unite, națiune care s-a impus și ea de trei ori la rând, la Beijing 2008, Londra 2012 și Rio 2016.
Victoria României la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 (Magdalena Rusu, Adriana Adam, Maria Lehaci, Amalia Bereș, Simona Radiș, Ancuța Bodnar, Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel și Victoria Petreanu) a adus egalitate între cele două națiuni la medalii de aur: 4-4. Povestea aurului de la Paris urmează povestită ....
Pentru noi, 110 de ani de istorie înseamnă 318 medalii, respectul lumii olimpice și moștenirea unei națiuni. Team Romania e mândrie și onoare națională!