Hilde Lauer și Cornelia Sideri, primele românce medaliate la Jocurile Olimpice în proba de kaiac - ARGINT și BRONZ la Tokyo 1964
Hilde Lauer a fost prima româncă medaliată la Jocurile Olimpice în proba de kaiac. La Tokyo 1964, pe lacul artificial de la Sagami, în finala de la kaiac simplu pe 500 m (K1 - 500 m), Hilde Lauer a cucerit o istorică medalie olimpică de ARGINT. La nici o oră după cucerirea ARGINTULUI de la simplu, Hilde s-a urcat din nou în kaiac, alături de Cornelia Sideri și au cucerit BRONZUL.
Mândrie, Moștenire, Onoare - 110 ani de Olimpism în România în 110 Momente din istoria Mișcării Olimpice
Cine ar fi bănuit că, obișnuită cu clapele pianului din vremea când era elevă la Școala de muzică din Timișoara, Hilde Lauer avea în brațe atâta putere și în inimă atâta voință încât să se remarce în prima competiție olimpică la care a luat startul, Jocurile Olimpice Tokyo 1964. ”Emoționantă bucuria ei când un marinar i-a ținut kaiacul la ponton și ea a coborât din barcă pentru a urca pe podium. Ploua, și ea râdea de fericire, când președintele CIO Brudange i-a atârnat de gât medalia de argint”, scria Romeo Vilara.
Hilde Lauer, născută la Orțișoara, în județul Timiș , a deprins tainele kaiacului pe Bega și a devenit prima româncă medaliată la această disciplină. La Tokyo 1964 Hilde Lauer avea doar 21 de ani și a reușit să-și depășească cu mult condiția, uimind până și staff-ul tehnic al echipei naționale.
Lumea olimpică avea să audă pentru prima oară de Hilde Lauer după proba de kaiac simplu 500 m. Pe lacul artificial de la Sagami, Hilde Lauer a reușit o cursă de excepție în calificări și a atras atenția specialiștilor. Surpriza s-a produs în finală, acolo unde Hilde Lauer a cucerit o istorică medalie de argint. Bănățeanca a pornit ca din tun, a condus primii 200 de metri, însă finalul i-a aparținut experimentatei kaiaciste sovietice Liudmila Hvedosciuk, care a câștigat cursa cu un ecart de trei secunde. Pe ultimii 20 de metri, în bătălia decisivă pentru argint, Hilde a rezistat eroic atacului americancei Marcia Jones.
După performanța istorică de la simplu, Hilde Lauer a prins aripi și și-a dorit enorm să recidiveze și la proba de kaiac dublu 500 m, unde concura alături de Cornelia Sideri.
Foamea de performanță a șvăboaicei din Orțișoara nu cunoștea însă limite, astfel că, la nici o oră după cucerirea argintului de la simplu, Hilde s-a urcat din nou în kaiac, alături de Cornelia Sideri.
Echipajul celor două românce a ținut piept favoritelor. Aurul a fost totuși de neatins, nemțoaicele Roswitha Esser și Annemie Zimmermann au câștigat cursa cu un avans de peste 5 secunde. Româncele au fost aproape de locul 2, însă oboseala Hildei și-a spus cuvântul, echipajul american format dintr-o fetiță, Alice Fox, 14 ani, și o sportivă consacrată, Gilda Perrier, 37 de ani, a câștigat argintul pe ultimii 15 metri. Cele două sportive românce au reușit să obțină medalia de bronz, ieșind învingătoare din bătălia cu echipajul sovietic, care a fost nevoit să se mulțumească cu locul 4.
Pentru Hilde Lauer, Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost punctul culminant al carierei. Deși s-a consacrat la doar 21 de ani, n-a mai bifat nicio prezență sub semnul celor cinci cercuri. În orice caz, se poate lăuda cu faptul că a fost o deschizătoare de drumuri pentru sportivele românce de la această diciplină.
Pentru noi, 110 de ani de istorie însemană 309 medalii, respectul lumii olimpice și moștenirea unei națiuni. Team Romania e mândrie și onoare națională!