Handbalul, cel mai medaliat joc sportiv de echipă la Jocurile Olimpice
Jocul sportiv de echipă unde echipele reprezentative ale României au cucerit cele mai multe medalii a fost handbalul, cu patru medalii obținute la patru ediții consecutive ale JO. Handbalul nu este doar cel mai medaliat joc sportiv la Jocuri, ci și singurul unde tricolorii au fost golgheterii turneelor olimpice la două ediții consecutive.
Mândrie, Moștenire, Onoare – 110
Handbalul este cel mai medaliat olimpic joc sportiv de echipă din România, cu 4 MEDALII câștigate – 1 ARGINT, la Montreal 1976 și 3 BRONZ, la Munchen 1972, Moscova 1980 și Los Angeles 1984, la patru ediții consecutive ale Jocurilor. De asemenea, la handbal a fost cucerită cea mai strălucitoare medalie olimpică la jocurile sportive de echipă din România – ARGINT, la Montreal 1976.
Drumul spre podiumul olimpic a fost deschis în 1972, la Munchen de Ștefan Birtalan, Adrian Cosma, Marin Dan, Alexandru Dincă, Cristian Gațu, Gheorghe Gruia, Roland Günesch, Gabriel Kicsid, Ghiță Licu, Cornel Penu, Valentin Samungi, Simion Schobel, Werner Stockl, Virgil Tale, Constantin Tudosie, Radu Voina - echipa care ulterior s-a dovedit a fi nucleul GENERAȚIE de AUR a handbalului românesc. România care până atunci cucerise trei titluri mondiale la handbal masculin (în 1961, în fosta Republică Federală Germania, în 1964, în fosta Cehoslovacia și în 1970, în Franţa) a obținut BRONZUL în Germania. Tricolorii au ratat o medalie mai strălucitoare, deși se numărau printre favoriții la titlul olimpic, iar Gheorghe Gruia a fost vedeta echipei și golgheterul turneului olimpic, cu 37 de goluri marcate.
După cucerirea în Republica Democrată Germană a celui de-al 4-lea titlu mondial din istorie și ultimul de până acum, în 1974, competiției unde Cristian Gațu a fost MVP, iar Ștefan Birtalan a fost golgheterul turneului (cu 43 de goluri), a urmat perioada de invincibilitate a României la handbal masculin.
Între 1974 și 1977, România nu a pierdut decât un singur meci - în finala turneului olimpic din cadrul Jocurilor de la Montreal. Pentru întrecerile olimpice din Canada, lui Ștefan Birtalan, Adrian Cosma, Cristian Gațu, Roland Gunesch, Gabriel Kicsid, Ghiță Licu, Cornel Penu, Werner Stockl, Constantin Tudosie și Radu Voina li s-au alăturat Cezar Drăgăniță, Alexandru Folker, Mircea Gabrovschi și Nicolae Munteanu și au alcătuit o echipă de vis care s-a luptat pentru aurul olimpic cu reprezentativa fostei Uniuni Sovietice (URSS).Cu toate că Ștefan Birtalan a evoluat în șase partide și a înscris 32 de goluri, fiind declarat ulterior golgheterul turneului olimpic (pentru a doua oară consecutiv un handbalist român era declarat golgheter la Jocurile Olimpice) România a pierdut, scor 15-19, în fața URSS și a urcat pe cea de-a doua treaptă a podiumului.
Romania a fost reprezentată în turneele olimpice de handbal la nouă ediții ale JO: la Berlin 1936 (LOCUL 5), Munchen 1972 (BRONZ), Moscova 1980 (BRONZ), Los Angeles 1984 (BRONZ), Barcelona1992 (LOCUL 58) - doar la masculin; la Montreal 1976 (ARGINT - la masculin și LOCUL 4 - feminin); la Sydney 2000 (LOCUL 7), Beijing 2008 (LOCUL 7) și Rio 2016 (LOCUL 9) - doar la feminin.
Pentru noi, 110 de ani de istorie însemană 309 medalii, respectul lumii olimpice și moștenirea unei națiuni.
Team Romania e mândrie și onoare națională!