Gimnastica feminină românească a cucerit al treilea titlu olimpic, în probă pe echipe, la Atena 2004
La Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004, la gimnastică artistică, Cătălina Ponor, Monica Roșu, Dana Sofronie, Alexandra Eremia, Oana Ban și Silvia Stroescu au câștigat, pentru România, a treia medalie olimpică de aur în proba pe echipe. Echipa învingătoare s-a creat în doi ani și jumătate, toate fetele fiind debutante la Jocurile Olimpice.
Mândrie, Moștenire, Onoare - 110 ani de Olimpism în România în 110 Momente din istoria Mișcării Olimpice
17 august 2004 a fost ziua în care România a câștigat a treia medalie olimpică de aur la echipe în competițiile feminine de gimnastică. Echipa învingătoare s-a creat în doi ani și jumătate, toate fetele fiind debutante la Jocurile Olimpice. Meritul e cu atât mai mare cu cât această echipă s-a format după ce în 2002 Romania a renunțat să trimită echipă la Europene.
Cătălina Ponor, Monica Roșu, Dana Sofronie, Alexandra Eremia, Oana Ban și Silvia Stroescu au concurat la Atena cu un singur gând, să câștige aurul olimpic.
A fost o demonstrație de dificultate și execuție artistică specifică școlii românești de gimnastică. Româncele au dominat calificările și toată lumea aștepta finala cu emoția apărării titlului câștigat la Sydney 2000. Cu mulți români prezenți în tribune care au încurajat echipa, finala olimpică a curs într-o singură direcție, rivalitatea cu echipa americană antrenată de Marta și Bela Karoly și-a consumat un nou episod încheiat cu ultima mare victorie a formației României în arena olimpică.
Siguranța a atins cote bănuite doar de antrenorii Mariana Bitang și Octavian Bellu într-o competiție în care au evoluat câte trei gimnaste pe fiecare aparat și fiecare notă a intrat în calculul echipei. România a început competiția cu cele mai mari punctaje la sărituri, aparat la care Monica Roșu a obținut cea mai mare notă și la care a devenit apoi campioană olimpică. Paralele au adus evoluții curate dar punctajul total a fost al cincelea din concurs. Rivalele, SUA și Rusia, începeau din nou să spere. Bârna s-a dovedit teritoriu românesc la Atena, Cătălina Ponor, Alexandra Eremia și Oana Ban au pus presiune prin nivelul de execuție și dificultatea exercițiilor. Atitudinea a făcut diferența, România simțea gustul aurului. Solul a definitivat opera și a dat tonul bucuriei. După ce Oana Ban și Dana Sofronie au concurat, onoarea de a închide clasamentul și a aduce aurul i-a revenit Cătălinei Ponor.
În aplauzele arenei, Cătălina își începea ascensiunea la această ediție de Jocuri și își consolida statutul de lider al unei generații. România a câștigat aurul olimpic, Statele Unite și Rusia au completat podiumul.
A fost al treilea titlu olimpic la echipe pentru gimnastica feminină românească, după Los Angeles 1984, Sydney 2000.
Pentru noi, 110 de ani de istorie înseamnă 318 medalii, respectul lumii olimpice și moștenirea unei națiuni. Team Romania e mândrie și onoare națională!