Echipa feminină a României a cucerit prima medalie olimpică la gimnastică artistică în 1956, la Melbourne
Povestea gimnasticii românești a început odată cu prima medalie olimpică a acestei discipline care a fost câștigată în 1956, la Jocurile Olimpice de la Melbourne, la echipe. România a fost reprezentată atunci de Elena Dobrovolschi-Fodor, Geta Hurmuzachi, Sonia Iovan, Elena Leuştean, Elena Săcălici şi Emilia Vătăşoiu.
Mândrie, Moștenire, Onoare - 110 ani de Olimpism în România în 110 Momente din istoria Mișcării Olimpice
Pentru fiecare poveste există un început, în fiecare început există o poveste. Succesul gimnasticii românești este unanim recunoscut în lumea olimpică. Povestea gimnasticii românești a început odată cu prima medalie olimpică a acestei discipline care a fost câștigată în 1956, la Jocurile Olimpice de la Melbourne, la echipe.
România a fost reprezentată atunci de Elena Dobrovolschi-Fodor, Geta Hurmuzachi, Sonia Iovan, Elena Leuştean, Elena Săcălici şi Emilia Vătăşoiu. Într-o perioadă în care dominaţia URSS-ului avea o influenţă decisivă în gimnastică, fetele noastre au scris istorie şi au cucerit o medalie de bronz care a intrat în istoria sportului românesc. Marea rivalitate cu sovieticele a fost dublată în acele vremuri de concurența cu gimnastele din Cehoslovacia și Ungaria.
La Melbourne, elevele Mariei Simonescu și a lui Caius Jianu au concurat în luna decembrie. După exercițiile impuse și liber alese au reușit să urce pe podium, după URSS și Ungaria. Ele au fost aplaudate inclusiv de Ducele de Edinburgh, cel care a deschis Jocurile Olimpice de la Melbourne.
Gimnastele din România au avut parte de peripeții la revenirea în ţară, avionul nu a putut ateriza din cauza condiţiilor meteo la București fiind deviat spre Arad. De acolo, delegația a luat trenul spre Bucureşti.
Echipa României și-a păstrat medalia de bronz și la JO Roma 1960. În acei ani gimnastica românească și-a validat valoarea și prin prima medalie mondială la echipe, 1958, la Moscova. Generația Elenei Leuștean și a Soniei Iovan devenea deschizătoare pentru ceea ce a urmat în gimnastica românească. Contribuția antrenoarei și arbitrei internaționale Maria Simionescu la performanțele gimnasticii românești, inclusiv înființarea centrului de la Onești, fiind unanim recunoscută în istoria sportului românesc.
Jocurile Olimpice sunt moștenire, sărbătoare, evoluție.
Pentru noi, 110 de ani de istorie însemană 309 medalii, respectul lumii olimpice și moștenirea unei națiuni.
Team Romania e onoare și mândrie națională!
#COSR110 #TeamRomania #toțipentru1