Doina Ignat, cvintuplă campioană olimpică la canotaj
Doina Ignat a fost ștrocul de aur al celei mai titrate ambarcațiuni din canotajul românesc. Ea a condus barca amiral, cea de 8+1, spre cele mai strălucitoare medalii și a fost unul dintre ”căpitanii” pe care antrenorii lotului l-au ales să alimenteze cu spirit și determinare fiecare colegă din barcă. A concurat la cinci ediții de Jocuri, între Barcelona 1992 și Beijing 2008, și la fiecare a fost pe podium. Ea e cvadruplă campioană olimpică.
Mândrie, Moștenire, Onoare - 110 ani de Olimpism în România în 110 Momente din istoria Mișcării Olimpice
Doina Ignat a fost selecţionată pentru canotaj în 1984, de antrenorul Nicolae Gioga. A început inițierea la București, a urmat pregătirea de la Timișoara și a ajuns în 1989 în lotul național de senioare ale României. A câștigat prima medalie în 1991, bronz la Campionatele Mondiale de la Viena, în barca de 4 vâsle.
Visul de a ajunge la Jocurile Olimpice s-a împlinit în 1992. La Barcelona a încheiat întrecerea cu argintul al gât în barca de 4 vâsle, dar și-a dorit aurul.
Au urmat 4 ani în care a muncit pentru acest vis. Prima medalie de aur din carieră a obţinut-o cu echipajul de 8+1, în 1993.
Primul titlu olimpic l-a câștigat la ediția centenară a competiției, la Atlanta 1996. Era primul aur al bărcii care a devenit simbolul invincibilității în canotajul românesc. Alături de colegele sale, Elisabeta Lipă, Veronica Cochela, Marioara Popescu, Ioana Olteanu, Doina Spircu, Liliana Gafencu, Anca Tănase și Elena Georgescu, Doina Ignat a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere.
A urmat dominația de la Sydney 2000, cu aur la dublu rame, alături de Georgeta Damian Andrunache, și aurul de la 8+1.
Pentru Doina Ignat, cea mai grea, dar, totodată, şi cea mai frumoasă cursă pentru medalie a fost cea de la Atena 2004. Toate națiunile își doreau să le învingă pe românce. Hotărâte să scrie istorie, româncele au luptat admirabil pe canalul olimpic de lângă Marathon, erau orgolii de apărat şi, în acelaşi timp, dorinţa de a le învinge pe americance, olandeze şi pe nemţoaice. Echipajul tricolor -Rodica Florea, Viorica Susanu, Aurica Bărăscu, Ioana Papuc, Liliana Gafencu, Elisabeta Lipă, Georgeta Damian, Doina Ignat, Elena Georgescu a repurtat a treia victorie consecutivă.
Doina Ignat a concurat și la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008, dornică să ajute generațiile tinere să simtă ce însemană să îți dorești să câștigi, să te sacrifici și să te dedici unui vis. România a terminat pe podium la 8+1, dar bronzul olimpic a fost considerat un eșec de ștrocul bărcii, pentru Doina Ignat succesul a însemnat aur.
Doina Ignat a câștigat 20 medalii la marile competiții: patru medalii de aur, una de argint și o medalie de bronz la Jocurile Olimpice (Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000, Atena 2004, Beijing 2008); patru medalii de aur , cinci medalii de argint și trei de bronz la Campioantele Mondiale (1991, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2003, 2007); două medalii de aur la Campionatele Europene (2007, 2008).
Doina Ignat a rămas în sport și după ce nu a mai câștigat medalii, a devenit antrenoare iar azi îi pregătește pe sportivii aflați în lotul olimpic al României. Determinarea, ambiția, puterea și spiritul ei de sacrificiu sunt inspirație pentru generații întregi de sportivi.
Pentru noi, 110 de ani de istorie înseamnă 318 medalii, respectul lumii olimpice și moștenirea unei națiuni. Team Romania e mândrie și onoare națională!