Dimitrie Popescu, Dumitru Răducanu, Iulică Ruican, Nicolae Ţaga şi Viorel Talapan, canotorii care au cucerit ultimul titlu olimpic la 4 rame cu cârmaci
Pentru canotaj, ediția de vară din 1992 a Jocurilor Olimpice care a avut loc la Barcelona a fost ultima la care s-a concurat în proba masculină de patru rame cu cârmaci. Introdusă în premieră la Jocurile din 1912, de la Stockholm, Suedia, proba a figurat în programul olimpic la 18 ediții consecutive, până la Barcelona 1992. Echipajul României a fost ultimul care a cucerit aurul olimpic în această probă stabilind totodată și cel mai bun timp olimpic.
Mândrie, Moștenire, Onoare - 110 ani de Olimpism în România în 110 Momente din istoria Mișcării Olimpice
Pentru canotaj, ediția de vară din 1992 a Jocurilor Olimpice care a avut loc la Barcelona a fost ultima la care s-a concurat în proba masculină de patru rame cu cârmaci. Introdusă în premieră la Jocurile din 1912, de la Stockholm, Suedia, proba a figurat în programul olimpic la 18 ediții consecutive, până la Barcelona 1992.
Echipajul tricolor format din Dimitrie Popescu, Dumitru Răducanu, Iulică Ruican, Nicolae Ţaga şi Viorel Talapan a fost ultimul care a cucerit aurul olimpic în această probă stabilind totodată și cel mai bun timp olimpic.
Cei cinci au fost de asemenea și ultimii canotorii români medaliați cu aur într-o probă masculină până la Paris 2024 când imnul României a fost intonat din nou, după 32 de ani, pentru Florin Enache și Andrei Cornea, care au trecut primii linia de sosire în finala probei de dublu vâsle masculin.
La Barcelona, prima ediție a Jocurile de după căderea regimurilor comuniste din Europa de Est, cel mai experimentat membru al echipajului tricolor era Dimitrie Popescu, participant la două ediții ale Jocurilor și dublu medaliat cu argint olimpic. Pe cea de-a doua treaptă a podiumului urcase la Los Angeles 1984, alături de Dumitru Răducanu și Vasile Tomoioagă, la dublu rame cu cârmaci, și, la Seul 1988, la patru rame cu cârmaci, alături de Vasile Tomoioagă, Ioan Șnep, Ladislau Lovrenschi și Valentin Robu.
La Barcelona, România a reușit câștige a doua medalie olimpică de aur pentru canotajul masculin, după cea reușita a Los Angeles 1984 de Valer Toma și Petru Iosub la dublu rame.
După victoria de la patru rame cu cârmaci, canotorii români au mai câștigat două medalii prin Dimitrie Popescu, Dumitru Răducanu şi Nicolae Ţaga, bronz la dublu rame cu cârmaci, iar Iulică Ruican, Viorel Talapan, Dănuț Dobre, Marin Gheorghe, Claudiu Marin, Vasile Măstacan, Vasile Năstase, Valentin Robu și IoannVizitiu, au cucerit argint, singura medalie olimpică în proba masculină de 8+1 din istoria canotajului românesc.
Pentru noi, 110 de ani de istorie înseamnă 318 medalii, respectul lumii olimpice și moștenirea unei națiuni. Team Romania e mândrie și onoare națională!