Campioană olimpică la aruncarea discului la Mexico 1968, Lia Manoliu a fost prima româncă prezentă la 6 ediții ale Jocurilor Olimpice
MAREA DOAMNĂ a sportului românesc Lia Manoliu, campioană olimpică la aruncarea discului la Mexico City în 1968, a fost prima atletă din lume și prima sportivă din România care a participat la șase ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice, performnață egalată ulterior de Elisabeta Lipă - canotaj, Nicoleta Grasu - atletism și Sorin Babii – tir.
Mândrie, Moștenire, Onoare – 110 ani
O MAREA DOAMNĂ a sportului românesc! Așa a fost Lia Manoliu, campioană olimpică la aruncarea discului la Mexico City în 1968, prima atletă din lume și prima sportivă din România care a participat la șase ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice, performanță egalată ulterior de Elisabeta Lipă - canotaj, Nicoleta Grasu - atletism și Sorin Babii – tir.
De asemenea, Lia Manoliu a devenit prima femeie, singura de până acum, care a condus destinele Mișcării Olimpice din România ca președinte al Comitetului Olimpic Român.
Sportul a fost viața sa, iar performanțele pe care le-a obținut în sport au fost completate de calitățile sale de OM, fiind un model de ambiție, perseverență, modestie, bunătate, corectitudine, pentru generațiile următoare.
Polisportivă, în copilărie a practicat tenisul, tenisul de masă, voleiul și baschetul, iar la toate cele patru sporturi a reușit să obțină rezultate notabile în campionatele naționale.
La 16 ani a început sa practice atletismul. A concurat la săritura în înălțime, la aruncarea greutății și la aruncarea discului unde s-a specializat în cele din urmă și a obținut rezultatele de excepție până la vârsta de 40 de ani.
Concomitent cu activitatea sportivă, Lia Manoliu a absolvit Facultatea de Energetică din cadrul Institutului Politehnic București, dar și o şcoală de ziarişti sportivi organizată de ziarul „Sportul Popular”.
Apogeul carierei sale sportive l-a atins în competițiile olimpice unde a scris pagini importante în istoria sportului românesc. La JO de la Helsinki 1952, s-a clasat pe LOCUL 6 și a devenit prima atletă din România care a obținut puncte la o ediție a Jocurilor. Ascensiunea olimpică a început după ce la JO de la Melbourne, din 1956, a încheiat pe LOCUL 9. Primele medalii olimpice, de BRONZ, le-a cucerit la Roma 1960 și Tokyo 1964, iar la JO de la Mexico-City, în 1968, a reușit o primă aruncare - 58,32 m, nou record olimpic care s-a dovedit de neînvins și a cucerit primul titlu olimpic la aruncarea discului pentru România, singurul până în prezent.
Competiția a fost dramatică, mai ales că Lia Manoliu a concurat accidentată la braț. Cele mai valoroase 16 aruncătoare de disc din lume s-au întrecut pe o ploaie diluviană din cauza căreia concursul a fost întrerupt de două ori, iar singura care a învins atât potopul cât și propria slăbiciune a fost LIA MANOLIU.
La 40 de ani, la puțin timp după ce a concurat la JO München 1972, a șasea participare olimpică a sa unde s-a clasat pe LOCUL 9, Lia Manoliu s-a retras din activitatea competițională.
Grație vastei sale culturi și educației alese, Lia Manoliu care vorbea fluent cinci limbi străine (franceza, engleza, germana, rusa, italiana) a reușit rezultate remarcabile în viața socială. În 1973, a devenit vicepreședinte al Comitetului Olimpic Roman, iar în 1990 a fost aleasă în funcția de președinte al COR pe care a ocupat-o până la moartea sa, în 1998.
A primit Premiul UNESCO pentru Fair Play în 1974 pentru promovarea idealurilor pentru o competiție corectă, iar în 1975 Comitetul International Olimpic (CIO) i-a decernat Ordinul Olimpic Colanul de bronz. În 1994, Lia Manoliu a fost onorată cu Trofeul Centenarului CIO.
În semn de înaltă prețuire pentru cea care și-a dedicat întreaga viață sportului, din 2012 Complexul Național Sportiv din Capitală poartă numele LIA MANOLIU.
Pentru noi, 110 de ani de istorie însemană 309 medalii, respectul lumii olimpice și moștenirea unei națiuni.
Team Romania e mândrie și onoare națională