Camelia Potec, prima și singura înotătoare din România care a concurat la patru ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice
Campioană olimpică la Atena 2004, la 200 m liber, Camelia Potec este prima și singura înotătoare din România, până acum, care a concurat la patru ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice, între Sydney 2000 și Londra 2012.
Mândrie, Moștenire, Onoare - 110 ani de Olimpism în România în 110 Momente din istoria Mișcării Olimpice
Talentul, performanțele și longevitatea au marcat o carieră de excepție pentru sportul românesc. În cei 15 ani în care a înotat pentru România, Camelia Potec a câștigat 21 de medalii la marile competiții.
.
Campioană olimpică la Atena 2004, la 200 m liber, Camelia Potec este prima și singura înotătoare din România, până acum, care a concurat la patru ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice, între Sydney 2000 și Londra 2012.
Talentul ei a fost descoperit la Brăila de Ion Ionescu, antrenorul care a purtat-o spre primele ei performanțe. Camelia a debutat la 15 ani la europenele de seniori și a terminat întrecerea de la Sevillia 97 cu bronzul la gât, în proba de 200 m liber. Stilul de a înota, plutirea și eficiența au fost remarcate imediat de specialiști. Confirmarea s-a produs în 1999 când a câștigat două titluri europene. Succesul a adus însă și presiune. Calificarea la prima ediție de Jocuri de la Sydney 2000 nu s-a terminat cu rezultatele dorite, ba mai mult, a adus complexul locului 4.
La Sydney 2000, Camelia a fost singura dintre cele trei inotătoare ale Brăilei care nu a luat medalie. Diana Mocanu, cu două reușite de aur, și Beatrice Câșlaru, cu argint și bronz olimpic, au atras toată atenția. La întoarcerea acasă, Camelia a fugit de la aeroport cu familia. Înainte de a intra cu mașina în Brăila, un polițist a oprit circulația. ”Trageți pe dreapta, trec campioanele noastre!”, a răsunat dureros în sufletul unei adolescente de 18 ani care își căuta alinarea. Visul însă nu s-a destrămat.
Camelia a schimbat antrenorul și s-a mutat la București pentru a se pregăti cu Doina Sava. Drumul până la Atena a fost pavat cu medalii mondiale și europene, dar și cu o accidentare la umăr, care în 2003 i-a dat bătăi de cap. A refuzat operația și-a urmat un program de recuperare la Băile Felix și câteva luni de renunțare la înot. Participarea la Atena 2004 a fost marcată de frica eșecului. Locul 4 de la 400 m liber a adus dezamăgire și speranțele s-au legat de proba de 200 m liber unde se calificase greu.
În finala olimpică, de pe primul culoar, Camelia a plecat fără strategie. Calitatea stilului, eficiența, au compensat viteza și au adus una dintre cele mai mari surprize ale competiției de înot. Camelia a atins plăcuța și la întoarcere nu știa că e campioană. Tot ce dorea era să nu fie pe locul 4. Marcată de efort a privit pe tabelă, culoarul 1 și locul 1... restul e istorie.
Lacrimile campioanei și ale antrenoarei Doina Sava au compensat toate obstacolele depășite. În tribune a fost și familia ei. La întoarcere nu a mai fost nevoie să fie trasă pe dreapta de poliție, era a doua campioană olimpică din Brăila.
Cariera sa a continuat la Beijing 2008, antrenată de Philippe Lucas, unul dintre cei mai în vogă antrenori ai lumii. Camelia a fost calificată în trei finale și s-a clasat pe locurile 4, 5 și 6. La Londra 2012, la a patra participare olimpică, fără nici o finală, a fost cântecul de lebădă al unei sportive care a impresionat prin eleganța stilului.
Camelia Potec a devenit în 2013 cel mai tânăr președinte al unei Federații Naționale. Ea este și azi președinte al Federației Române de Natație și pentatlon Modern și este vicepreședinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, membru al Comitetului Executiv al Ligii Europene de Natație.
Pentru noi, 110 de ani de istorie înseamnă 318 medalii, respectul lumii olimpice și moștenirea unei națiuni. Team Romania e mândrie și onoare națională!