Boxerii Marian și Dorel Simion, primii frați medaliați la aceeași ediție a Jocurilor Olimpice, la Sudney 2000
Pentru prima data în istoria sportului românesc doi frați au urcat pe podiumul olimpic la aceeași ediție a Jocurilor Olimpice. S-a întâmplat la Antipozi, în vara anului 2000, la Sydney, când în competiția olimpică de box, Marian Simion a cucerit argintul în limitele categoriei 71 kg, iar fratele său mai mic cu doi ani Dorel Simion, la 67 kg, a obținut bronzul. Mai mult, antrenorul care le-a călăuzit pașii spre medaliile olimpice a fost chiar tatăl lor – Gheorghe Simion, și el fost boxer de performanță.
Mândrie, Moștenire, Onoare - 110 ani de Olimpism în România în 110 Momente din istoria Mișcării Olimpice
Pentru prima data în istoria sportului românesc doi frați au urcat pe podiumul olimpic la aceeași ediție a Jocurilor Olimpice. S-a întâmplat la Antipozi, în vara anului 2000, la Sydney, când în competiția olimpică de box, Marian Simion a cucerit argintul în limitele categoriei 71 kg, iar fratele său mai mic cu doi ani Dorel Simion, la 67 kg, a obținut bronzul. Mai mult, antrenorul care le-a călăuzit pașii spre medaliile olimpice a fost chiar tatăl lor – Gheorghe Simion, și el fost boxer de performanță, medaliat cu bronz la Campionatele Europene de la Varna din 1983 și locul 33 la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984..
”Big Brother” Marian a început să boxeze la 14 ani, la Timișoara, iar cinci ani mai târziu, la Campionatele Europene din Danemarca (1996), cucerea medalia de argint. Selecționat în lotul olimpic al României, Marian și-a demonstrat valoarea și, la debutul său în competițiile olimpice, la Atlanta 1996 a obținut medalia de bronz, la 67 kg. Ambiționat de succesul olimpic, trei ani mai târziu în limitele aceleiași categorii, la Hudson, în SUA, Marian cucerea titlul mondial și deja visa la aurul olimpic. Își dorea să egaleze perfromanța lui Nicolae Linca, singurul campion olimpic la box al României. La Sydney 2000, a luptat în limitele categoriei 71 kg și avut un parcurs foarte bun până în finală. Meciul pentru aurul olimpic a fost însă dramatic fiind întrecut la limită, cu 25-23, de Yermakhan Ibraimov din Kazahstan.
La finalul meciului, Marian a spus că va trece la profesioniști doar după ce va câștiga aurul olimpic și a participat și la Jocurile de la Atena din 2004, dar s-a oprit în optimi.
Urmând exemplul fratelui său mai mare, Dorel a început de asemenea să ia lecții de box de la tatăl său încă din copilărie. Și-a demonstrat taletul încă de la vârsta junioratului, în 1994 a devenind campion mondial de juniori la Istanbul, în Turcia, iar un an mai tarziu campion continental la CE de juniori de la Siofok, din Ungaria.
Cu loviturile lui preferate croseul de stânga și directa de dreapta, Dorel și-a câștigat supranumele de „Bombardierul” și a început să obțină rezultate de marcă și la seniori. În 1997, a devenit campion mondial de seniori la Budapesta, în Ungaria, iar în 1998, la Minsk, în Belarus, si-a adjudecat titlul de campion european. Se pregătea pentru Sydney 2000 unde, la fel ca fratele lui, țintea aurul.
La Antipozi, la prima și singura lui participare la Jocurile Olimpice, Dorel a ratat calificarea în finală, dar a câștigat meciul pentru medalia de bronz.
Niciunul dintre frații Simion nu a trecut la profesionism, dar ambii au devenit antrenori de box la CS Dinamo București, clubul sub culorile căruia au luptat ca sportivi. Au început să pregătească juniori, iar visul celor doi frați este ca eleviilor lor să urce pe podium la Jocurile Olimpice Los Angeles 2028.
Pentru noi, 110 de ani de istorie înseamnă 318 medalii, respectul lumii olimpice și moștenirea unei națiuni. Team Romania e mândrie și onoare națională!