Alin Moldoveanu, ultimul campion olimpic la tir sportiv al României
Alin Moldoveanu a fost primul român care a cucerit aurul la Jocurile Olimpice Londra 2012, după ce la Beijing 2008 terminase pe locul 4. Alin este ultimul trăgător tricolor de la tir sportiv care a urcat pe podiumul olimpic. La Rio 2016 a concurat la a treia sa ediție de Jocuri și a terminat pe locul 19.
Mândrie, Moștenire, Onoare - 110 ani de Olimpism în România în 110 Momente din istoria Mișcării Olimpice
Și-a câștigat locul în istoria olimpică cu modestia campionului care și-a dedicat ani buni din viață unei pasiuni. Alin Moldoveanu a țintit succesul la Jocurile Olimpice Londra 2012.
Cu mişcări calculate şi sigure, concentrare maximă şi nervi de oţel, trăgătorul Alin Moldoveanu a adus României aurul olimpic la Londra, la pușcă aer comprimat.
După ce la antrenamentul oficial nimic nu i-a ieșit pe linia de tragere, totul s-a schimbat pentru Alin în competiție. În calificări, Alin Moldoveanu a reușit 599 puncte, din 60 de focuri, egalând recordul olimpic. El a intrat în finală de pe locul 2, după Niccolo Campriani, italianul reușind tot 599 puncte. În finală, cei 8 trăgători au tras 10 focuri, ceea ce a adus presiune.
Concentrat și detașat în același timp de ceea ce se petrecea în poligon, Alin Moldoveanu a preluat conducerea după cinci focuri și emoțiile celor de pe margine au căpătat altă dimensiune. Antrenorul Sorin Babii, el însuși campion olimpic, simțea că elevul său prinsese o zi bună. Alin a rămas calm, chiar și atunci când la focul 6 nu a prins centrul. Italianul Campriani a trecut în frunte. Alin a revenit cu două focuri de 10,3 și a trecut din nou pe primul loc, cu 691,8 puncte. Înaintea focului decisiv, românul a avut un avans de 0,7 puncte faţă de italian. Campriani tintește un 10,4, iar Alin Moldoveanu nu cedează şi cu 10,3 devine campion olimpic, cu 702,1 puncte.
Specializat în proba de 10 m pușcă aer comprimat, Alin Moldoveanu a început tirul la Focșani cu Adrian Alaci și a fost legitimat la Clubul Sportiv Dinamo București.
Pentru noi, 110 de ani de istorie înseamnă 318 medalii, respectul lumii olimpice și moștenirea unei națiuni. Team Romania e mândrie și onoare națională!