You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

CIO marchează un an de război în Ucraina printr-un comunicat de presă

Pe data de 24 februarie 2023 se împlinește un an de când Rusia a invadat Ucraina cu sprijinul Belarusului: un an de război brutal, suferință umană, ucidere și distrugere. În această zi sumbră, Mișcarea Olimpică se alătură apelurilor pentru pace și este pregătită să-și aducă contribuția modestă la orice eforturi de consolidare a păcii.

”Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a condamnat războiul fără sens în cei mai fermi termeni încă din ziua invaziei. Fără ca luptele să înceteze după un an de vărsare de sânge, CIO își reiterează condamnarea războiului din Ucraina, care este o încălcare flagrantă a Armistițiului Olimpic care era în vigoare la acea vreme și a Cartei Olimpice.

Din acest motiv, CIO a sancționat statele și guvernele rus și belarus, care sunt singurele responsabile pentru acest război, într-un mod fără precedent: Fără evenimente sportive internaționale organizate în Rusia și Belarus; fără afișări ale identităților naționale: steaguri, imnuri sau alte simboluri naționale; și niciun oficial guvernamental sau de stat acreditat pentru niciun eveniment sportiv internațional.

Aceste sancțiuni au fost puse în aplicare în februarie 2022 și apoi au fost întărite, consolidate și confirmate de recentul Summit Olimpic din 9 decembrie 2022. Ele rămân ferm în vigoare.

În același timp, CIO își reafirmă solidaritatea neclintită față de sportivii ucraineni, care s-au confruntat zi de zi cu greutăți de neimaginat. În vreme ce războiul durează de peste un an, întreaga Mișcare Olimpică rămâne fermă în angajamentul său de a ajuta sportivii ucraineni în toate modurile posibile, pentru că ne dorim să vedem o echipă puternică din cadrul Comitetului Olimpic Național al Ucrainei la Jocurile Olimpice Paris 2024 și Jocurile Olimpice de iarnă Milano Cortina 2026.
În acest scop, CIO și-a triplat Fondul de Solidaritate pentru Ucraina, astfel încât sportivii să aibă tot sprijinul pentru a depăși provocările uriașe cu care se confruntă pentru a-și realiza visul olimpic. Aproximativ 3.000 de sportivi au beneficiat deja de ajutorul oferit de Fondul de Solidaritate CIO prin intermediul Comitetului Olimpic al Ucrainei. Aceste eforturi iau forma nu doar a ajutorului financiar, ci și a sprijinului logistic și a asigurării faptului că sportivii ucraineni pot continua să participe la competiții, oferind sprijin de călătorie, facilități de antrenament, cazare, echipament și uniforme, printre altele.

Încă de la început, începând cu Jocurile Olimpice antice, misiunea noastră a fost întotdeauna promovarea păcii prin sport. CIO rămâne angajat în această misiune de a uni întreaga lume în competiție pașnică până astăzi. Cele mai recente exemple de astfel de competiții pașnice includ sportivi din Coreea de Sud și de Nord, din Israel și Palestina, din Armenia și Azerbaidjan și mulți alții. În timpul Jocurilor Olimpice, atleții din 206 Comitete Naționale Olimpice diferite trăiesc împreună în pace în Satul Olimpic. Eforturile de consolidare a păcii au nevoie de dialog. O competiție cu sportivi care respectă Carta Olimpică poate servi drept catalizator pentru dialog, care este întotdeauna un prim pas către atingerea păcii.

Jocurile Olimpice nu pot preveni războaiele și conflictele. Nici nu pot aborda toate provocările politice și sociale din lumea noastră. Acesta este domeniul politicii. Dar Jocurile Olimpice pot da un exemplu pentru o lume în care toată lumea respectă aceleași reguli și unii pe alții. Ele ne pot inspira să rezolvăm probleme prin construirea de punți, ceea ce duce la o mai bună înțelegere între oameni. Ele pot deschide ușa dialogului și construirii păcii în moduri în care excluderea și diviziunea nu o fac.

Majoritatea covârșitoare a Mișcării Olimpice, inclusiv sportivii, Comitetele Naționale Olimpice și Federațiile Internaționale, susțin solidaritatea neclintită cu Ucraina, sancțiunile impuse Rusiei și Belarusului și misiunea de consolidare a păcii și unificatoare a Mișcării Olimpice.

Unită în acest spirit olimpic, la acest dureros semn de un an, întreaga Mișcare Olimpică reiterează apelul pe care l-am făcut acum un an tuturor liderilor politici ai lumii: „Dați o șansă păcii”.

 

Galerie foto