You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Comitetul Executiv al COSR

Comitetul Executiv conduce activitatea Comitetului Olimpic și Sportiv Român între două Adunări Generale.

Comitetul Executiv se întruneste o dată pe lună sau de câte ori este nevoie, analizează și decide în problemele majore ale activității COSR.

Comitetul Executiv al COSR este format din 21 de persoane – președintele COSR, trei vicepreședinți, secretarul general, membrul CIO pentru România, patru reprezentanți ai sporturilor olimpice de vară, un repezentant al jocurilor sportive de echipă, patru personalități ale vieții sportive, doi reprezentanți ai sporturilor olimpice de iarnă, un reprezentant al sporturilor neolimpice, președintele Comisiei Sportivilor, trezorierul COSR, un reprezentant al Federației Sportul pentru Toți și Comitetul Național Paralimpic.

Mihai Claudiu Covaliu

Președinte


După o carieră strălucită ca sportiv, încununată cu titlul olimpic cucerit la sabie individual în 2000, la Sydney și medalia de bronz, în 2008, la Beijing, Mihai Covaliu a reușit să impresioneze și ca manager, în 2020 fiind ales pentru a doua oară consecutiv președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

În 2005, a absolvit Universitatea de Educație Fizică și Sport Alexandru Ioan Cuza, din Iași, iar în 2007, cu lucrarea „Comunicarea interculturală în competițiile internaționale de scrimă”, și-a luat masteratul în Marketing și Management în Sport. Între 2010 și 2012, a elaborat lucrarea de doctorat: „Contribuții la valorificarea pregătirii sportive în scrima de performanță”.

După retragerea din activitatea sportiviă competițională, a devenit antrenor principal de scrimă la CS Dinamo, iar apoi la lotul olimpic masculin de sabie al Romaniei.

Cariera sa de tehnician a fost încununată cu medalia de argint cucerită la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, de echipa masculină de sabie a României pe care a pregătit-o.

În 2013 a fost ales președinte al Federației Române de Scrimă și inclus în Hall of Fame al Federației Internaționale de Scrima (FIE).

A primit mai mule distincții din partea președintelui României, în anul 2012 fiindu-I acordat Ordinul național „Serviciul Credincios” în grad de ofițer.

Camelia Alina Potec

Vicepresedinte


Campioană olimpică la înot în proba de 200 m liber, la Atena, în 2004, Camelia Potec a devenit președintele Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, în 2013, iar în 2020 a fost aleasă pentru a doua oară consecutiv în funcția de vicepreședinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

În anul 2005, Camelia Potec a absolvit Facultatea de Economia Turismului Intern și Internațional, din cadrul Universității Româno – Americane din Bacău. În 2011, și-a luat masteratul cu lucrarea “Psihologia Sportului de Performanță”, iar în 2020, a absolvit Facultatea de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății din cadrul Universității Vasile Alecsandri din Bacău.

După retragerea din activitatea sportivă competițională, Camelia Potec s-a implicat în administrație, iar în 2013, a fost aleasă președintele Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, devenind, la 31 de ani, cea mai tânără conducătoare de federație sportivă olimpică din România.

Se numără printre membrii fondatori ai Fundației “Casa Campionilor”, din 2006 și al Fundației ”Camelia Potec”, din 2018.

Din 2013, este membru în Comisia Sportivilor din cadrul Federației Internaționale de Natație (FINA),iar din 2017 a fost aleasă membru în Comisia Tehnică de Înot FINA.
Din 2016, este membru în Biroul Executiv al Ligii Europene de Natație (LEN).


Elisabeta Lipă

Vicepresedinte


Desemnată de forul internațioanal de specialitate CANOTOAREA SECOLULUI XX, Elisabeta Lipă, președintele Federației Române de Canotaj, se află la cel de-al treilea mandat de vicepreședinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român. După strălucita carieră sportivă, Elisabeta Lipă a înregistrat succese de răsunet și ca manager.

După retragerea din activitatea sportivă competițională, în 2004, după Jocurile Olimpice de la Atena, timp de un an a fost consilier pe probleme de sport al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) unde mai întâi a coordonat activitățile sportive ale ministerului, iar apoi pe cele specifice de relații publice și comunicare din cadrul MAI.

În 2009, într-un moment în care canotajul românesc străbătea o grea perioadă de tranziție, a fost aleasă președinte al forului național de canotaj. Din această funcție, a revigorat sportul la care în 2012, la Jocurile de la Londra, reprezentanții României au ratat medaliile pentru prima dată după zece participări olimpice consecutive. La Rio, în 2016, ”reginele” din echipajul feminin de 8+1 al României au urcat pe cea de-a treia treaptă a podiumului olimpic, iar la Tokyo 2020, canotajul românesc a strălucit din nou cucerind trei medalii – aur la dublu vâsle feminin și de două ori argint, la doi rame și patru rame masculin.

Din 2009 până în 2015, a contribuit la dezvoltarea misiunii, viziunii și valorilor Clubului Sportiv Dinamo București, prin elaborarea unei strategii de coordonare a activităților organizației și de promovare a proiectelor, sponsorship-ului și management-ului clubului, din funția de președinte al clubului sportive al Ministerului Afacerilor Interne, iar din 2015, pentru un an a condus Ministerul Tineretului și Sportului.

În 2009, a fost aleasă, pentru prima dată vicepreședinte al COSR, iar în 2012, realeasă pentru al doilea mandat consecutiv în această funcție. În 2020, a revenit în fruntea COSR, tot ca vicepreședinte.

Maestru Emerit al Sportului, Elisabeta Lipă a fost decorată cu numeroase distincții, cele mai prețioase fiind Colanul Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Colanul de aur al Comitetului Internațional Olimpic, și Ordinul Național Steaua României în Grad de Comandor – cea mai înaltă distincție a statului român.

George Boroi

Secretar General


Fost membru al Comitetului Executiv al COSR, vicepreședinte al Federațiilor Române de Atletism, Rugby și Scrimă și membru în Biroul Federal al Federației Române de Tir și ex-comandat al Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, George Boroi se află la al doilea mandat consecutiv de secretar general al COSR.

Ca sportiv, a practicat atletismul, proba sa favorită fiind 110 m garduri. A fost legitimat la CSA Steaua București, iar printre performanțele notabile se numără participarea la două ediții ale Jocurilor Olimpice de vară, în 1992, la Barcelona și în 1996, la Atlanta.

În 1993, a stabilit un nou record național al României, la 110 m garduri, cu timpul de 13,34 secunde, record care nu a fost doborât până în prezent, iar în 1994, a cucerit medalia de argint, la Campionatul European de atletism în sala de la Paris.

În 1985, a absolvit Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

În 1996, după retragerea din activitatea competițională, a devenit antrenor de atletism la Steaua, iar în 2001 a fost numit locțiitor al comandantului pentru sportul de performanță, cu gradul de locotenent-colonel.

În 2007, a absolvit Colegiul Național de Apărare, iar în 2012 a obținut titlul de doctor în știinte militare.

Decorat cu Ordinul Meritul Sportiv clasa I, în 2003, a fost numit comandatul (președintele) Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, cu gradul de colonel.

În 2016, după Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, George Boroi a renunțat la funcția de comandant al Clubului Sportiv al Armatei Steaua București și a acceptat să fie secretar general al Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Octavian Morariu

Membru CIO pentru România


Manager de succes în Mișcarea Olimpică internă și internațională,Octavian Morariu, al 15-lea președinte al COSR, a fost cel dintâi conducător al Olimpismului românesc după transformarea Comitetului Olimpic Roman (COR) în Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR). În 2013, a devenit membru al Comitetului Internațional Olimpic (CIO) pentru România, după 15 ani, în care România nu a mai avut niciun reprezentant în cadrul CIO.

După o carieră remarcabilă ca jucator de rugby, fiind primul român selecționat în celebra echipă multinațională "The Barbarians", Octavian Morariu a continuat seria reușitelor profesionale și după retragerea din activitatea sportivă competițională. Manager de succes în Mișcarea Olimpică internă și internațională, în 2013 a devenit membru al Comitetului Internațional Olimpic (CIO) pentru România.

A fost președintele Federației Române de Rugby (FRR) între anii 2001 și 2003, iar din 2003 până în 2004, a fost președintele Agenției Naționale pentru Tineret și Sport (ANST) – forul de conducere al sportului românesc în acea perioadă.

Din 15 noiembrie 2004, până pe 14 aprilie 2014, când și-a anunțat retragerea, a fost presedintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, cel de-al 15-lea conducător al forului olimpic român, cel dintâi președinte după transformarea Comitetului Olimpic Român (COR) în Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR).

Dupa 15 ani, în care România nu a mai avut niciun reprezentant în cadrul Comitetului International Olimpic, la Buenos Aires, în Argentina, unde au avut loc întâlnirea Biroului Executiv al CIO și cea de-a 125-a Sesiune a CIO, a fost confirmat membru CIO pentru România, pe data de 10 octombrie 2013.

Tot în 2013, a fost ales președinte al Asociatiei Europene de Rugby Amator (FIRA - AER), după ce timp de nouă ani a deținut funcția de vicepreședinte FIRA - AER.
Este membru în Comitetul Executiv al Asociației Comitetelor Europene (EOC) și vicepreședinte al Comisiei EOC pentru Relația cu Uniunea Europeană.

Simona Tabără Amânar

Reprezentantă a sporturilor olimpice de vară


Fosta mare gimnastă, prezentă la două ediții ale Jocurilor Olimpice de vară unde a cucerit șapte medalii olimpice, dintre care trei de aur, Simona Tabără Amânar a rămas în sport și după încheierea activității sportive compeționale. Din 2018, este Director al Academiei Olimpice Române, iar între anii 2004 și 2016, a fost membru al Comisiei de etică a COSR.

În 2002, a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității de Vest din Timișoara, iar în 2005, a obținut masteratul pentru Management Sportiv, la Facultatea de Științe Economice din cadrul aceleiași Universități.

Din 2005, timp de 11 ani și aproape jumătate, a fost vicepreședinte al Federației Române de Gimnastică, iar din 2017 a devenit vicepreședinte de onoare al forului național de gimnastică.

În 2007, a fost inclusă în Gymnastic Hall of Fame.

Din 2019, este lector la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Cetățean de onoare al muncipiilor Constanța, Deva și Timișoara, Simona Tabără Amânar este Maestru Emerit al Sportului, din 1996. În 2000, a fost decorată cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de comandor, iar în 2008 a primit Meritul Sportiv clasa I.

Răzvan Lucian Pîrcălabu

Reprezentant al sporturilor olimpice de vară


Președinte al Federației Române de lupte din 2013, Răzvan Pîrcălabu este membru al Biroului Executiv al forului european de specialitate (UWW Europa) din 2017, iar din septembrie 2022 a fost ales membru și în Biroul Executiv al Federației Internaționale de Lupte (UWW). Este membru în Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, la cel de-al doilea mandat consecutiv.

A absolvit Facultatea de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății din cadrul Universității Vasile Alecsandri din Bacău și este licențiat în educație fizică și sport, specializarea educație fizică și sport.

În septembrie 2022, a fost ales membru în Biroul Executiv al Federației Internaționale de Lupte (UWW) în cadrul Congresului UWW de la Belgrad, care a avut loc la înainte de Campionatele Mondiale.

Madatul oficialului român, care a acumulat 79 de voturi pentru a deveni membru în cadrul celul mai înalt for de conducere din lume al luptelor, este de șase ani.

Cristinel Romanescu

Reprezentant al sporturilor olimpice de vară


Președinte al Federației de Tenis de Masă, Cristinel Romanescu s-a remarcat prin abilitățile sale de înaltă clasă de manager și organizator. În 2016, a fost ales membru al Comitetului Executiv al COSR, iar acum se află la al doilea mandat.

A practicat tenisul de masă, fiind legitimat la CSM Buzău, club sub însemnele căruia a cucerit mai multe titluri de campion național. A fost component al lotului național al României între 1972 și 1984, după care a devenit antrenor.
În 2006, a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.
În 2001, a fost ales președinte al Federației Române de Tenis de Masă, for care sub conducerea sa a obținut rezultate remarcabile în Europa unde sportivii români au cucerit 14 titluri la seniori și 50 la juniori. La nivel mondial, unde asiaticii dețin supremația, reprezentanții României au cucerit o medalie de bronz la Jocurile Olimpice de Tineret și au reușit să se apropie de podiumul olimpic la Londra 2012, unde au obținut un loc 5 la simplu, și la Tokyo 2020, unde echipa feminină a României și perechea de dublu mixt tricoloră s-au clasat tot pe locul 5. La Mondialele de seniori, în 2019, România și-a trecut în palmares o medalie de argint, la dubu masculin, cucerită de Ovidiu Ionescu alături de ibericul Alvaro Robles, la 19 ani după bronzul mondial obținut de echipa națională feminină a României.
Campionatul European de tenis de masa rezervat echipelor, în 2021, Campionatul European de junori 2018, sau a campionatele europene de seniori – dublu mixt (2012-2013) sunt doar câteva dintre evenimentele organizate cu succes, în România, de FRTM sub conducerea lui Cristinel Romanescu.
În 2010, a fost ales membru în Comitetul Director al Federației Internaționale de Tenis de Masă (ITTF), iar din 2016, este vicepreședintele Federației Europene de Tenis de Masă (ETTU)
Maestru al Sportului și cetățean de onoare al municipiului Buzău, în 2016, a fost premiat de ETTU cu distincția BADGE OF HONOUR.

Marius Florea

Reprezentant al sporturilor olimpice de vară


Președinte al Federației Române de Scrimă din anul 2018, Marius Florea s-a remarcat atât ca tehnician cât și ca manager sportiv, între anii 2008 și 2013 fiind coordonator al activității secțiilor de scrimă, gimnastică artistică, tenis, handbal și polo din cadrul Clubului Sportiv al Armatei Steaua București.

A absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2005, iar în 2007, a obținut masteratul pentru Management și Marketing în Sport.

Cele mai mari performanțe ale sale ca tehnician au fost medaliile obținute de elevii săi în competițiile olimpice și mondialede la sabie: bronzul olimpic - cucerit de Mihai Covaliu în 2008, la JO de la Beijing și cele trei medalii mondiale – două de aur la individual, una cucerită de Dorina Mihai, la CM din Havana, în 2003, și una de Mihai Covaliu, la CM de la Leipzig, în 2005, și una de argint, obținută de echipa feminină a României, la CM de la Nimes, în 2001.

A fost un reputat arbitru internațional, fiind cooptat în brigăzile de arbitri pentru finalele de la Jocurile Olimpice Atena 2004, Beijing 2008, Londra 2012 și Rio 2016.

Antrenor emerit din 2009, a obținut mai multe ordine și distincții, în 2009 fiind decorat cu Ordinul Meritul Sportiv clasa a III-a cu două barete.

Adrian Alin Petrache

Reprezentant al jocurilor sportive de echipă


Fost jucător de rugby de top, Alin Petrache se află la al treilea mandat în cadrul Comitetului Executiv al COSR, după cele de vicepreședinte și președinte COSR. După o frumoasă carieră sportivă, a înregistrat numeroase succese ca manager. În prezent, este președintele Federației Române de Rugby.

Fost jucator de rugby, a evoluat la naționala României între anii 1998 și 2004, unde a purtat de mai multe ori banderola de căpitan în cele 32 de meciuri pe care le-a disputat, iar în 2000 și 2002, a cucerit trofeul de campion european oferit de FIRA AER (Asociaia Europeană de Rugby).
A fost legitimat la cluburile Dinamo, cu care a cucerit patru titluri naționale (1998, 2000, 2001, 2002, și două Cupe ale României (2000, 2001), RC Paris, Bordeaux Begles, RC Toulon și Beziers.
În 1999, a absolvit Academia Națională pentru Educație Fizică și Sport, iar în 2004 a obținut titlul de doctor în Educație Fizică și Sport, cu lucrarea ”Strategii moderne de pregătire în rugby-ul de performanță”.
După retragerea din activitatea sportivă, în 2005, din cauza unor probleme de sănătate, a avut o frumoasă ascensiune în administrație.

Între 2005 și 2008, a fost secretar general adjunct al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR) și a coordonat activitatea grupelor sportive.

În 2009, la 33 de ani, a devenit cel mai tânăr candidat la postul de președinte al Federaţiei Române de Rugby (FRR) din istorie şi ulterior preşedinte, iar în 2012, a fost numit vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, al Autorităţii Naţionale pentru Sport si Tineret, forul cel mai înalt al sportului românesc la acea vreme.

Între februarie 2013 și mai 2014, a deținut funcția de vicepreședinte al COSR, iar în 2014, după plecarea lui Octavian Morariu din fruntea COSR, a fost ales preşedinte al COSR și a renunțat la funcția de deputat pe care o ocupa din 2012.

În 2016, după Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro și-a asumat insuccesul TEAM ROMANIA, care a cucerit 4 medalii (1 aur, 1 argint, 2 bronz) și și-a dat demisia de onoare de la președinția COSR.

Din octombrie 2016, până în iunie 2017, a coordonat activitatea Clubului Sportiv Municipal București din funcția de director general, iar din 2017, a revenit în fruntea FRR, ca președinte.

În 2018, a fost ales membru al Comitetului Executiv al COSR, ca reprezentant al jocurilor sportive de echipă, intrând în posesia celui de al treilea mandat în COMEX COSR, după cele de vicepreședinte și președinte.

Alina Alexandra Samarghitan Dumitru

Personalitate a vieții sportive


Prima campioană olimpică din judo-ul românesc, Alina Dumitru se află la cel de-al doilea mandat consecutiv de membru în Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Vicepreședinte al forul român de specialitate între anii 2016 și 2018, fosta mare sportivă este în prezent antrenor la Clubul Sportiv al Armatei Steaua București

Doina Ofelia Melinte

Personalitate a vieții sportive


Laura Gabriela Cârlescu Badea

Personalitate a vieții sportive


Multiplă campioană europeană, mondială și olimpică la scrimă-floretă, Laura Badea a acumulat o vastă experiență în cei 15 ani de activitate în cadrul Comitetului Olimpic și Sportiv Român. A fost primul reprezentant al sportivilor în Comitetul Executiv al COSR, în mandatele președinților COSR Ion Țiriac și Octavian Morariu. A deținut funcția de consilier al președintelui COSR și a fost director al Academiei Olimpice Române. Este membru în activitate al Comisiei de Cultură Olimpică și patrimoniu a Comitetelor Olimpice Europene (EOC).

Georgeta Andrunache

Personalitate a vieții sportive


Membru în Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic și Sportiv Român din 2009, iar din 2017 șef al Comisiei Tehnice a COSR, Georgeta Andrunache s-a dovedit a fi un bun manager după retragerea din activitatea sportivă competițională. În calitate de împuternicit vicepreședinte sporturi individuale la Clubul Sportiv Dinamo București, coordonează activitatea tuturor secțiilor de sporturi individuale ale clubului.

Puiu Gaspar

Reprezentant al sporturilor olimpice de iarnă


Alexandru Hălăucă

Reprezentant al sporturilor olimpice de iarnă


Cristina Georgiana Vărzaru

Președintele Comisiei Sportivilor


Dan Manolescu

Trezorierul COSR


Valentin Amato Zaharia

Reprezentant al sporturilor neolimpice


Alin Cornel Larion

Reprezentant al Federației Sportul pentru Toți și Comitetul Național Paralimpic