George Gh. Bibescu, fiul fostului domnitor al Țării Românești Gheorghe Bibescu, a fost primul român care a făcut parte din Comitetul Internațional Olimpic (CIO). Bibescu a fost membru CIO timp de doi ani, între 1899 și 1901.
La Paris 1900, George Alexandru Plagino s-a înscris în nume propriu, în competiția de tir sportiv, în proba de talere, iar la finalul competiției, dintre cei 51 de participanți, s-a clasat pe locul 13.
Echipa reprezentativă a României a avut în componență 51 de sportivi, care au participat doar în competițiile masculine.
La Paris 1924, România a cucerit prima medalie din istoria olimpică a sportului românesc, după ce echipa de rugby a urcat pe cea de-a treia treaptă a podiumului.
Din anul 1924, România nu a mai lipsit până în prezent decât de la Jocurile din 1932 și 1948, de la Los Angeles, respectiv Londra. În 1938 și 1944, Jocurile Olimpice n-au avut loc din cauza celui de-al doilea război mondial.
La Jocurile Olimpice Helsinki 1952, Iosif Sîrbu a cucerit medalia de aur la tir sportiv, în proba de pistol, și a devenit primul campion olimpic român.
În Franța, la Jocurile Olimpice de iarnă Grenoble 1968, tandemul Ion Panțuru (pilot) - Nicolae Neagoe (frânar) s-a clasat pe locul 3 la bob 2 persoane și a cucerit bronzul, prima medalie olimpică românească la sporturile de iarnă și singura până în prezent
La Jocurile Olimpice Montreal 1976, Nadia Comăneci a primit nota 10 la paralele, notă care nu a putut fi afișată de tabela electronică.
La Los Angeles 1984, România a ocupat pe locul 2 în clasamentul pe națiuni, cu 53 de medalii (20 de aur, 16 de argint, 17 de bronz), după Statele Unite ale Americii (174 medalii – 83 aur, 61 argint, 30 bronz).
Pe data de 23 aprilie a avut loc Adunarea Generală în cadrul căreia Comitetul Olimpic Roman (COR) a devenit Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR).
La 15 noiembrie, a avut loc Adunarea Generală în cadrul căreia au fost aleși primii membri din conducerea COSR.
În 2004 a fost sărbătorită aniversarea a 90 de ani de la înființarea forului olimpic român, eveniment la careau fost prezente personalități de marcă - Jacques Rogge, președintele CIO, Ion Iliescu, președintele României.
Cea de-a a XI-a ediție de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) a avut loc la Brașov.
La finalul întrecerilor, Patrick Hickey, președintele Asociației Comitetelor Olimpice Europene, a declarat oficial că "a fost cea mai de succes ediție a FOTE de până acum".
Octavian Morariu, cel de-al 15-lea președinte al forului olimpic român și cel dintâi conducător al COSR, a fost confirmat membru CIO pentru România pe data de 10 octombrie 2013, la Buenos Aires (Argentina), după15 de ani în care România nu a mai avut un reprezentant în cadrul forului olimpic internațional.
Pe 15 aprilie 2014, Octavian Morariu și-a anuntat retragerea din fruntea COSR, iar pe 29 mai 2014, Alin Petrache a fost ales președintele COSR.
În toamnă a fost celebrată aniversarea a 100 de ani de la înființarea forului olimpic român, iar la sărbătorirea Centenarului, alături de conducătorii COSR și medaliați olimpici români, au fost prezenți Thomas Bach, președintele CIO, și Traian Băsescu, președintele României.
La Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, Echipa Olimpică a României a cucerit patru medalii - una de aur, una de argint și două de bronz. Rezultatele de la Rio 2016, o reeditare ale celor înregistrate la Helsinki 1952,au fost considerate cele mai slabe performațe ale sportivilor români la Jocurile Olimpice de vară.
Președintele COSR Alin Petrache și-a asumat insuccesul și a demisionat, o premieră în istoria olimpismului românesc. Până la Adunarea Generală de alegeri, COSR a fost condus de Comitetul Executiv al COSR care l-a desemnat ca reprezentant al său pe Nicu Vlad, unul dintre cei trei vicepreședinți ai COSR.