You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Urmatoarele Jocuri OlimpiceJocurile Olimpice de vara moderne


Scurt Istoric

Jocurile Olimpice au fost reluate in 1896, la Atena, dupa aproape 1500 de ani de la primele intreceri olimpice. Editia din capitala elena a fost considerata cea dintai editie a Jocurilor Olimpice moderne.

Baronul francez Pierre de Coubertain a fost cel care a revitalizat Jocurile Olimpice.

Cele cinci inele inlantuite simbolizeaza unitatea celor cinci continente (cele doua Americi sunt considerate un singur continent).

Culorile celor cinci inlele sunt roșu, albastru, verde, galben si negru, pe fondul alb al steagului olimpic si au fost alese astfel incat fiecare natiune sa aiba cel putin una pe drapelul national.

Drapelul olimpic a fost adoptat in 1914 si a fost arborat in premiera la JO de la Antwerp, din 1920.

Deviza olimpica oficiala este "Citius, Altius, Fortius" (Mai repede, mai sus, mai puternic).

Flacara olimpica se aprinde de fiecare data in localitatea Olympia, in Grecia, si este purtata cu o Torta olimpica pana in orasul gazda al Jocurilor Olimpice. Aici Flacara olimpica se aprinde in cadrul ceremoniei de deschidere JO si arde pe tot parcursul intrecerilor olimpice. Torta olimpica a fost introdusa la Olimpiada din 1936 de la Berlin.

Mascota olimpica reprezinta simbolul cultural al tarii gazda si a fost introdusa la JO din 1968, din Mexico. A devenit extrem de populara dupa JO din 1980 de la Moscova, unde ursuletul Misha a fost vedeta.

Romania a obtinut cea mai buna clasare in ierarhia pe medalii la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, in 1984, locul al doilea, cu 53 de medalii cucerite, din care 20 de medalii de aur, 16 de argint, 17 de bronz