You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Francisc Horvath, primul medaliat olimpic din istoria luptelor românești

Mândrie, Moștenire, Onoare - 110 ani de Olimpism în România


Francisc Horvath a cucerit prima medalie olimpică la luptele pentru România. La Jocurile OLimpice de la Melbourne, din 1956, la lupte greco-romane, în limitele categoriei 57 kg, Horvath a obținut medalia de BRONZ, prima din cele 34 câștigate până acum de luptătorii români la Jocurile Olimpice.

Francisc Horvath s-a născut la Lugoj, un centru de tradiție pentru luptele românești. 
Lugojeanul  a dus mai departe tradiția familie sale de practicanți ai luptelor greco-romane. Francisc a fost motivat de unchii săi, frații gemeni  Ion Horvath, care a reprezentat România la JO Berlin 1936 unde a ajuns până în turul 4, și Iosif Horvath, primul medaliat al României la Campionatele Europene de lupte, în 1934, la Roma – BRONZ, la greco-romane în limitele categoriei 56 kg.

După al doilea Război Mondial, Francisc Horvath pleacă la București, la Dinamo, și își începe ascensiunea în lupte. În 1952 câștigă titlul național și participă la JO Helsinki unde este eliminat în turul doi, la fel ca Ovidiu Forai și Dumitru Pîrvulescu, colegii săi.

După 4 ani, la Antipozi, Francisc Horvath a urcat pe podium la categoria 57 kg devenind primul român care cucerește o medalie la lupte.
Il învinge cu 2-1 pe rusul Constantin Virupaev, cu 3-0 pe australianul  Joe Sweeney în turul 2, apoi câștigă cu 2-1 lupta cu Reijo Nykanen din Finlanda și 3-0 cu germanul Fred Kammerer.  În semifinale a pierdut dramatic la suedezul Edvin Vesterby, cu 2-1 și rămâne cu bronzul. Interesant e că titlul olimpic a fost câștigat de rusul Virupaev, invinsul românului din primul tur.

În semn de apreciere pentru întreaga sa carieră sportivă, sala de lupte din Lugoj îi poartă astăzi numele - Francisc Horvath.

Pentru noi, 110 de ani de istorie însemană 309 medalii, respectul lumii olimpice și moștenirea unei națiuni.
Team Romania e mândrie și onoare națională!

#COSR110 #TeamRomania #toțipentru1

Galerie foto