You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

CIO, INTERPOL si UNODC, masuri de plasare a integritatii in centrul sportului post-COVID-19

O noua lucrare, publicata in comun de Comitetul Olimpic International (CIO), INTERPOL si Oficiul Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate (UNODC) abordeaza actuala criza de sanatate si actiunile cerute de toti cei implicati in combaterea coruptiei in sport si prevenirea manipularii de competitii, in special organizatii sportive si guverne.

Plasarea integritatii in centrul actualelor masuri luate in sportul mondial din cauza pandemiei de COVID-19 este cruciala pentru a se asigura ca sportul iese din aceasta provocare cat mai puternic, gata sa isi joace rolul fundamental in societate.

Lucrarea se refera la asigurarea unei abordari propice si la masurile de preventie care trebuie luate in perioada in care sportul va intra pe deplin in normal. Absenta temporara a evenimentelor sportive nu elimina neaparat problemele de integritate sportiva, iar reluarea competitiilor va necesita o atentie speciala. Protejarea integritatii sportului in aceste momente dificile si plasarea acestuia in centrul „noii normalitati” inseamna a investi in viitorul sau potential.

Documentul prezinta un cadru politic si recomandari specifice, majoritatea universal valabile, adaptate insa contextului actual.

De asemenea, reaminteste instrumentele si mecanismele pe care le pot utiliza organizatiile sportive si guvernele (in primul rand autoritatile care aplica legea si justitia penala) si ofera cai de urmat in situatia actuala, ca de pilda desfasurarea de sesiuni virtuale de sensibilizare), dar si in viitor (de exemplu, asigurati-va ca reglementarile si legislatia sunt in vigoare).

Documentul original, in limba engleza, poate fi accesat AICI

Initiative ale Miscarii Olimpice

Pe plan sportiv, Unitatea Miscarilor Olimpice pentru Prevenirea Manipularii Competitiilor (OM Unit PMC) are sarcina de a coordona, sprijini, monitoriza si promova lupta impotriva manipularii competitiei.

CIO si UNODC s-au asociat pentru proiectarea diferitelor activitati, inclusiv furnizarea de asistenta tehnica statelor membre ale ONU pentru urmarirea manipularii concurentei si organizarea unor sesiuni nationale si regionale de pregatire, in plus fata de elaborarea unor ghiduri si instrumente de stabilire a standardelor.

CIO si INTERPOL au dezvoltat Programul CIO-INTERPOL pentru Consolidarea Globala a Capacitatii de Modelare si Antrenament, care ofera ateliere si seminarii pe site adaptate in intreaga lume pentru a sprijini Comitetele Olimpice Nationale, Federatiile Sportive Internationale si Nationale, entitatiile de aplicare a legii si guvernamentale, precum si operatori de pariuri in abordarea manipularii concurentei si coruptiei conexe.

Sursa foto: www.olympics.org/ISTOCK PHOTO / PETRELOS

Galerie foto