You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

150 de ani de la moartea lui Evanghelie Zappa comemorati in Romania

La initiativa unor personalitati si institutii  din Grecia, in Romania au fost comemorati 150 de ani de la moartea lui Evanghelie Zappa, una dintre personalitatile balcanice care a avut o contributie importanta la reinvierea Jocurilor Olimpice. In cadrul acestui eveniment au fost organizate mai multe actiuni la care au participat un grup de personalitati academice din Grecia, alaturi de primarul localitatii Olympia, directori ai Muzeelor Olimpice din Atena si Salonic, sportivi greci medaliati cu aur (Voula Patoulidou) si reprezentanti ai Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR).

La  conferinta  cu tema „Evanghelis Zappas, initiator al OLYMPIILOR: 1859, 1870, 1875, 1888-1889, precursor al Jocurilor Olimpice Internaţionale din 1896”, organizata de  Biblioteca G.I. Dolianitis, ONG „Rigas Ferreos” si Editura Omonia, in Amfiteatrul I. Heliade-Radulescu al Bibliotecii Academiei Romane, Arthur Hoffmann, consilier COSR, si Anita Sterea, membru al Consiliului Academiei Olimpice Romane, au evidentiat cateva dintre realizarile lui Evanghelie Zappa.

A fost remarcat ca, in anul 1856, Evanghelie Zappa i-a trimis regelui Otto I al Greciei o scrisoare prin care i-a propus organizarea unei competitii sportive dupa modelul Jocurilor Olimpice antice, chiar de la Brosteni, unde se afla resedinta sa din Romania, tara pe care a considerat-o a doua patrie. Doi ani mai tarziu, in 1858,  s-a publicat  Decretul Regal de instituire a competitiilor olimpice. 

In afara de faptul ca pe intinsele sale mosii din Romania a promovat metode avansate agrotehnice, donatiile sale au jucat un rol important in procesul de creare a Societatii Literare Romane, viitoarea Academie Romana. De altfel gratie ajutorului venit din partea lui Evanghelie Zappa, in 1866, Locotenenta Domneasca a semnat Decretul de infiintare a Societatii Literare Romane.

La patru de ani dupa moartea sa, in 1869, guvernul grec a dat curs vointei testamentare a lui Zappa, consfintind prin lege construirea cladirii stabilimentului special pentru gazduirea Olimpiilor. Prin aceasta lege, Statul grec a oferit pamantul necesar constructiei, chiar in centrul Atenei, iar viitorul asezamant a fost denumit Zappeion, dupa numele lui Evanghelie Zappa, declarat fondator al Olimpiilor. Constructia Zappeionului a durat aproape doua decenii, inaugurarea oficiala avand loc la 20 octombrie 1888.

Tot cu ocazia comemorarii celor 150 de ani de la moartea lui Zappa, in Capitala, Editura Omonia a lansat volumul „Romanii despre Zappas”, iar la Muzeul Municipiului Bucuresti a fost deschisa Expozitia de Marturii din Biblioteca Gheorghios Dolianitis care va putea fi vizitata pana pe 7 iunie a.c.. La Bucuresti a fost prezent si Gheorghios Dolianitis, fondatorul si  directorul Bibliotecii G.I. Dolianitis, cea mai mare institutie de acest gen din Grecia.

Galerie foto