You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

România, locul 2 pe națiuni la JO Los Angeles 1984 - cea mai bună clasare olimpică din istorie

Mândrie, Moștenire, Onoare - 110 ani de Olimpism în România în 110 Momente din istoria Mișcării Olimpice

În istoria participărilor românești la Jocurile Olimpice, ediția de la Los Angeles 1984 rămâne cea mai de succes participare a delegaţiei României.  Team Romania a încheiat competiţia pe locul 2 în clasamentul pe naţiuni, cu 53 de medalii: 20 de aur, 16 de argint și 17 de bronz.  România s-a clasat atunci imediat după Statele Unite ale Americii și înaintea Republicii Federale Germania.

România a rupt boicotul impus de Uniunea Sovietică, Partidul Comunist Român nu s-a aliniat directivei impuse de URSS și a trimis o delegație de 124 de sportivi la Los Angeles.  În timpul ceremoniei de deschidere de pe stadionul „Memorial Coliseum”, la defilarea sportivilor români spectatorii s-au ridicat de pe scaune și au aplaudat, ca reacție la decizia de a sfida boicotul țărilor socialiste aflate sub influența URSS.

La Jocurile Olimpice precedente, din 1980, de la Moscova, SUA nu a participat, ca formă de protest față de acţiunea militară a URSS-ului în Afghanistan.

Peter Ueberroth, președintele Comitetului Olimpic al SUA, a avut un rol cheie în negocierile cu țările comuniste. După ce China spărgea blocada şi hotăra să meargă la JO de la Los Angeles,  următoarea ţintă a americanilor a fost România. Cu doar câteva săptămâni înainte de startul competiției, la Bucureşti, după câteva zile de negocieri, conducătorii sportului românesc își dăduseră acordul de principiu pentru participare dar au pus și condiții financiare. Până la urmă, România devenea a doua ţară comunistă care mergea la JO de la Los Angeles. China și România au fost urmate de Iugoslavia, iar boicotul sovietic primea o puternică lovitură de imagine.

Fără acea participare, sportul românesc era mai sărac în campioni. Ecaterina Szabo, Maricica Puică, Anișoara Cușmir, Nicu Vlad, Ivan Patzaichin, Elisabeta Lipă sau Doina Melinte au devenit eroii noștri. Sportivii românii s-au întors acasă cu 20 de medalii de aur, cel mai mare succes din istoria participărilor noastre la Jocurile Olimpice.

Pentru noi, 110 de ani de istorie însemană 318 medalii, respectul lumii olimpice și moștenirea unei națiuni. Team Romania e mândrie și onoare națională!

Galerie foto