Mândrie, Moștenire, Onoare - 110 ani de Olimpism în România în 110 Momente din istoria Mișcării Olimpice
În reuniunile atletice ale anilor 80, erau de notorietate duelurile din proba feminină de săritură în lungime dintre stelista Anișoara Cușmir și rapidista Vali Ionescu. Punctul culminat a fost atins la Jocurile Olimpice Los Angeles 1984 unde, în premieră, titlul olimpic a fost disputat de cele două românce. Anișoara Cușmir a cucerit medalia de aur, ultimul titlu olimpic în această probă, iar Vali Ionescu și-a adjudecat argintul.
Duelul dintre cele două atlete a căpătat pentru prima dată valențe istorice în 1982 în cadrul unei competiții atletice disputate pe Stadionul Național din București, la vremea aceea denumit 23 August. Anișoara Cușmir a stabilit primul său record mondial la săritura în lungime cu o performanță de 7,15 m, îmbunătățind cu 6 cm recordul mondial deţinut de Vilma Bardauskiene (URSS). Cușmir nu s-a bucurat însă mult timp de reuşita ei pentru că în cadrul aceleiaşi reuniuni, Vali Ionescu a sărit 7,20 m și a câștigat.
Ierarhia s-a repetat la Campionatele Europene de la Atena, din septembrie 1982, unde Vali Ionescu a cucerit titul european, iar Anișoara Cușmir a obținut argintul.
Un an mai târziu, în 1983, Anișoara Cușmir a fost cea care a corectat de trei ori recordul mondial (7.21 m, 7.27 m, 7.43 m – cel mai semnificativ salt între două recorduri din istoria probei), de fiecare dată la București. La Campionatele Mondiale din acel an, de la Helsinki, stelista a trebuit însă să se mulțumească cu medalia de argint, fiind întrecută de Heike Daute-Drechsler, din Republica Democrată Germană (RDG).
În 1984, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, pe Memorial Coliseum, româncele au inversat rolurile, realizând ”dubla” istorică pentru atletismul românesc – Anișoara Cuşmir a cucerit AURUL (6.96 m)cu , iar Vali Ionescu, ARGINTUL (6,81 m).
După Los Angeles, Anișoara Cușmir a fost nevoită să se retragă din activitatea competițională din motive medicale, dar a rămas aproape de atletism ca antrenoare, la CSA Steaua București
Pentru noi, 110 de ani de istorie însemană 318 medalii, respectul lumii olimpice și moștenirea unei națiuni. Team Romania e mândrie și onoare națională