Mândrie, Moștenire, Onoare - 110 ani de Olimpism în România în 110 Momente din istoria Mișcării Olimpice
Pentru fiecare disciplină sportivă există un deschizător de visuri. Doina Stăiculescu le-a arătat tuturor celor care practică gimnastica ritmică că nu contează unde te naști atunci când vrei să ajungi pe podium. Gimnasta care a ridicat munca la nivel de excelență și încrederea în antrenoarea Maria Gârbă în credință, a devenit prima medaliată olimpică a României în această disciplină.
La JO Los Angeles 1984, Doina Stăiculescu a scris istorie prin câștigarea medaliei de argint la gimnastică ritmică. A fost prima ediție de Jocuri când gimnastica ritmică apărea în programul olimpic. După calificări, cele două gimnaste din România, Doina Stăiculescu și Alina Drăgan, s-au instalat în fruntea clasamentului. Finala individuală a avut istoricul ei. Au concurat bine la minge, cerc și măciuci, dar la panglică au primit mult mai puțin decât adversarele directe, canadianca Fung și germanca Weber.
Toate gimnastele au avut probleme cu panglica, din cauza aerului condiţionat. Curentul o ducea în toate părţile. S-au făcut demersuri să se oprească aerotermele, când se lucra cu panglica, dar americanii nu au acceptat. Din păcate, s-a ratat la mult la acest obiect. Unele sportive au eliminat anumite lansări ale panglicii, au improvizat şi au fost depunctate mai puţin ca româncele.
Doina a ratat aurul pentru 50 de miimi, iar Alina Drăgan a pierdut bronzul pentru 325 de miimi. Titlul a fost câştigat de canadianca Lori Fung, pregătită în România de Victoria Vîlcu Buruiană, cea care la JO Los Angeles 1984 a reprezentat România ca arbitră.
Pentru noi, 110 de ani de istorie înseamnă 318 medalii, respectul lumii olimpice și moștenirea unei națiuni. Team Romania e mândrie și onoare națională!
Sursa foto Doina Stăiculescu- www.themedalcount.com