You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Team România Paris 2024 – Polo pe apă, singurul joc sportiv tricolor calificat

Polo este singurul joc sportiv la care România va fi reprezentată la Paris 2024, naționala tricoloră de polo urmând a reveni la Jocurile Olimpice după 12 ani.
Însoțiți de antrenorii Bogdan Rath și George Alexandru Deacu, 16 jucători (13 titulari și trei rezerve) vor face deplasarea la Paris: Francesco Iudean, Silvian Colodrovschi, Eduard Matei Drăgușin, Tudor Andrei Fulea, Vlad Luca Georgescu, Matei Ioan Luțescu, Andrei Radu Ionuț Neamțu, Nicolae Oanța, Andrei Prioteasa, Andrei Țepeluș, Marius Florin Țic, căpitan de echipă, Levente Vancsik, Sebastian Ștefan Oltean.

Potrivit tragerii de sorți a echipelor din cele două grupe ale turneului olimpic, ROMÂNIA va evolua în grupa A, alături de Croația, Italia, Grecia, Statele Unite ale Americii și Muntenegru.

Istoric
Se poate considera că perioada aur a polo-ului pe apă românesc a fost între anii 1960 și 1980, când echipa reprezentativă a României a înregistrat cele mai bune rezultate în întrecerile olimpice.

După ce s-au clasat de două ori la rând pe locul 5 (la Roma 1960 și Tokyo 1964), tricolorii s-au aflat cel mai aproape de podium în 1976, la Montreal, când au încheiat pe locul 4, după Ungaria, Italia și Olanda.

La Montreal, reprezentativa tricoloră a intrat în luptă cu un nucleu puternic. Nu mai puțin de cinci jucători - Claudiu Ioan Rusu, Gheorghe Zamfirescu, Dinu Popescu, Corneliu Rusu  și Viorel Rus participaseră și la ediția precedentă a JO – Munchen 1972 unde România ocupase locul 8.  Alături de ei, Florin și Ilie Slăvei, Adrian Nastasiu, Liviu Răducanu, Adrian Schervan și Doru Spînu au jucat exemplar și au fost la un pas de medaliile de bronz. Antrenorii lor au fost Anatolie Grințescu și Paul Niculescu.

Tricolorii s-au calificat în lupta pentru podium după ce în runda preliminară s-au clasat pe locul 2.  În turneul final, România a pierdut un singur meci, dar nu a fost suficient pentru a urca pe podium. Ierarhia a fost stabilită însă de egalul dintre Italia și Olanda (3-3). Olanda a egalat în ultimele secunde și  a smuls medalia de bronz de la gâtul românilor.

Echipa de polo a României a participat până în prezent la 9 ediții ale Jocurilor Olimpice, la Paris 2024 reușind calificarea după 12 ani.

  • Rezultatele olimpice ale României la polo pe apă:
    Helsinki 1952 – locul 17, Melbourne 1956 – locul 8, Roma 1960 – locul 5, Tokyo 1964 – locul 5, Munchen 1972 – locul 8, Monteal1976 – locul 4, Moscova 1980 – locul 9, Atlanta 1996 – locul 13, Londra 2012 – locul 10.

 

Galerie foto