You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Arhiva Jocuri Olimpice

Team România Paris 2024 – Ciclism, mountain bike, un sportiv calificat

Ede Karoly Molnar va reprezenta România în întrecerile olimpice de mountain bike (MTB) la Paris 2024. Antrenat de Răzvan Jugănar la Dinamo Bike Expert, Ede Molnar are în palmares 9 titluri naționale. Este campion european la MTB cross-country XCE (competiție în care patru rideri concurează unul împotriva celuilat într-o cursă scurtă) la Sakarya, în Turcia, anul trecut, după ce cu un an înainte, la competiția similară din Portugalia, de la Anadia, a urcat pe cea de-a 3-a treaptă a podiumului.

Va fi prima participare a lui Ede Molnar în întrecerile olimpice și a doua participare consecutivă a unui reprezentat al României la Jocuri.

Istoric

Până la Paris 2024, ciclismul românesc a fost reprezentat la 9 dintre cele 22 de ediții ale Jocurilor unde s-au întregistrat prezențe tricolore. Generația lui Gabriel Moiceanu a reușit să ducă echipa României până pe locul 6 la Roma 1960, iar cea a lui Constantin Ciocan, pe locul 9 la Tokyo 1964.

După participarea din 1980, unde Mircea Romașcanu, liderul generației acelor ani în ciclismul românesc, bifa participarea în întrecerile de șosea, tricolorii au fost nevoiți să aștepte 24 de ani o nouă calificare. Ea a venit la Atena 2004. Tudor Oprea a participat în premieră la probele de mountain bike. Prezența lui Andei Nechita la Londra 2012 a readus ciclismul de șosea la Jocuri după 32 de ani. Vlad Dascălu a scris istorie la Tokyo 2020 când a terminat pe locul 7 la mountain bike.  Totodată el este singurul campion european al ciclismului românesc, titlu câștigat în 2023 la Jocurile Europene de la Cracovia.

  • Primul campion mondial din istoria ciclismului românesc: Vald Dascălu, U23, mountain bike
  • Primul campion european de seniori din ciclismul românesc: Vlad Dascălu, mountain bike
  • Cel mai bun loc la Jocuri: 6, în proba pe echipe, la JO Roma 1960

 

Galerie foto