You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Nicolae Linca, primul și singurul boxer român campion olimpic din istorie

Mândrie, Moștenire, Onoare - 110 ani de Olimpism în România în 110 Momente din istoria Mișcării Olimpice

Într-o perioadă în care în România boxul profesionist dispăruse, ca urmare a politicii comuniste, tradiția a fost continuată de pugiliștii amatori pentru care cucerirea unei medalii olimpice reprezenta visul devenit realitate.

Primul și singurul român care a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului olimpic a fost Nicolae Linca, în 1956, la Melbourne. De patru ori campion național și de două ori medaliat cu BRONZ european în 1953 și 1955,  Nicolae Linca a fost selecționat în lotul de box care urma să reprezinte România la întrecerile olimpice, pentru a doua oară, prima dată a participat la Helsinki 1952 unde a încheiat competiția pe locul 9.

La Antipozi, Linca nu se număra printre favoriții competiției, iar fiecare victorie pe care a repurtat-o a constituit o mare surpriză. Mai mult, nimeni nu a știut la acea vreme că românul a boxat cu degetul mare de la mâna dreaptă fracturat! În ciuda accidentării, Linca a ajuns în finală unde s-a impus dramatic la puncte, cu 3-2, în fața puternicului Fred Tiedt, din Irlanda.  
Despre suferințele sale din timpul turneuleui olimpic de la Melbourne, Linca a povestit în cartea sa MIRAJUL RINGULUI: „După câteva lovituri, mâna dreaptă mi se pare un simplu ciot la capătul căruia se află o mănuşă cu plumb. Urechile îmi ţiuie, genunchii îmi tremură şi văd, în loc de unul, doi adversari. Nu-i nimic! Voi da în amândoi. Şi de-o mai apărea unul, mă voi lupta şi cu el". Și așa a scris istorie!

Pentru boxul românesc nu numai AURUL cucerit de Linca a rămas de poveste la Helsinki 1956, ci faptul că toți cei patru componenți ai lotului au urcat pe podium. Au cucerit argintul Mircea Dobrescu (muscă, 51 kg) și Gheorghe Negrea (semigrea, 81 kg) şi bronzul  Constantin Dumitrescu (semi-ușoară, 63,5 kg).

Jocurile Olimpice sunt moștenire, sărbătoare, evoluție.
Pentru noi, 110 de ani de istorie însemană 309 medalii, respectul lumii olimpice și moștenirea unei națiuni.
Team Romania e onoare și mânddrie națională!

#COSR110 #TeamRomania #toțipentru1

Galerie foto