You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace, celebrată pentru a 11-a oară la București

Veselia și sportul au pus astăzi stăpânire pe Sala de Sport a Școlii Gimnaziale nr. 162 din București unde a fost sărbătorită, pentru a 11-a oară, Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace.  Nu mai puțin de 100 de elevi de gimnaziu de la 10 instituții de învățământ din București, din cele șase sectoare ale Capitalei, au fost inițiați în tainele a cinci sporturi de colegii lor mai mari de la clubul sportiv al Universității Naționale de Educație Fizică și Sport (UNEFS) din Capitală precum și de campioni și medaliați olimpici. 

Prezent la eveniment, George Boroi, secretarul general al Comitetul Olimpic și Sportiv Roman, le-a vorbit celor prezenți despre importanța celebrării Zilei Internaționale a Sportului pentru Dezvoltare și Pace în anul în care cei mai buni sportivi ai lumii se vor întrece la Jocurile Olimpice Paris 2024 și i-a încurajat să facă sport.
”Faceți mișcare, pentru că sportul înseamnă sănătate, disciplină, corectitudine și respect. Bucurați-vă de sport, iar dacă veți atinge marea performanță, Comitetul Olimpic și Sportiv Român vă va susține! Ceea astăzi este o simplă joacă, mâine poate deveni un mod de viață!”, le-a spus George Boroi în deschiderea evenimentului.

”Joaca” a început în cele cinci ateliere de lucru amenajate pentru judo, gimnastică, tenis de masă, baschet 3x3 și scrimă. La fiecare atelier au participat câte 20 de elevi împreună cu mentorii lor.

Campioana olimpică la gimnastică Simona Tabără Amânar, directorul Academiei Olimpice Române (AOR), și Marian Drăgulescu, campion mondial la gimnastică, au fost alături de fanii sportului în care au performat. Campioanele olimpice Laura Cârlescu Badea, Ana Maria Popescu și Roxana Bârlădeanu i-au inițiat pe iubitorii de scrimă. Prima campioană olimpică la judo a României Alina Dumitru s-a numărat printre îndrumătorii fanilor sportului pe tatami. Otilia Bădescu - de cinci ori campioană europeană la tenis de masă, i-a învățat pe copii cum să țină în mână o paleta corect și cum să lovească eficient migea de celuloid. Cristian Mâinea, vicecampion european la baschet3x3, le-a arătat elevilor cum să înscrie în coșul de baschet.

Vicecampioana olimpică la atetism Ionela Tîrlea a răspuns tuturor curizităților copiilor și a făcut poze, iar Dorin Stoican, directorul școlii gazdă, director al  AOR București Sector 1, împreună cu reprezentanții celorlate filialele de sector ale AOR București și cadrele universitare și studenții de la UNEFS București au fost atenți ca elevilor să nu le lipsească nimic și să se poată bucura ÎMPREUNĂ de sport, în PACE.

Evenimentul desfășurat semnul spiritului de echipă, prieteniei și fair-play-ului s-a încheiat ca în fiecare an cu de acum binecunoscutul Cartonaș Alb, care promovează valorile pozitive și constructive ale sportului, fluturat de toți participanții în semn de incluziune, echitate și pace.

 

  • În anul 2013, Adunarea Generală a Națiunilor Unite, cu susținerea Comitetului International Olimpic (CIO), a declarat ziua de 6 aprilie drept Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace (IDSPD), iar din 2014, această Zi a fost celebrată în fiecare an, în cadrul unor evenimente organizate pe întreg mapamondul, unde participanții se pot întâlni și bucura ÎMPREUNĂ de sport.
  • Arătând un cartonaș alb, în stilul arbitrilor, este o acțiune care simbolizează puterea pozitivă a sportului. În contrast cu un cartonaș roșu, care semnifică cea mai gravă infracțiune din sport. Campania Cartonașul Alb  ajunge la milioane de oameni prin intermediul rețelelor de socializare (Facebook, Twitter, Instagram, Tic Tock etc.
  • A 11-a ediție a Zilei Internaționalea Sportului pentru Dezvoltare și Pace a fost celebrată de Comitetul Olimpic și Sportiv Roman (COSR), prin Academia Olimpică Română (AOR), în colaborare cu Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport (UNEFS) din Capitală, cu sprijinul celor șase filiale de sector ale AOR București.

Galerie foto