La Chișinău, legende ale sportului românesc au fost față în față cu studenții din Republica Moldova într-un proiect al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM, în colaborare cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR).
Mihai Covaliu – primul și singurul român campion olimpic la sabie din istoria scrimei, Ana-Maria Brânză Popescu - campioană olimpică la echipe, multiplă campioană mondială și europeană la spadă și Marian Dragulescu - medaliat olimpic, multiplu campion mondial şi european la gimnastică au impărtășit studenților Universității de Stat din Moldova (USM) momente memorabile din cariera lor.
La Centrul Mediacor cele trei mari personalități ale sportului românesc le-au destănuit celor prezenți secretul din spatele succesului lor. Numitor comun, disciplina.
Mihai Covaliu, președintele COSR, le-a spus celor prezenți că doar cu pasiune și disciplină pot ajunge la performanță.
„Îi mulțumesc domnului secretar de stat Adrian Dupu că a făcut posibilă această întâlnire la Chișinău și pentru că militează pentru relațiile pe care le avem cu Republica Moldova și cu tot ceea ce înseamnă Mișcarea Olimpică din Republica Moldova”, a spus Mihai Covaliu.
„A fost pentru prima dată în viața mea când am urcat pe un podium adevărat, din acela înalt, îmbrăcat în catifea. Am realizat că, pentru câteva secunde în viața mea, sunt cea mai bună din lume în ceea ce fac. Este foarte greu să pui în cuvinte acest sentiment. Niciodată nu am mai trăit atât de intens acel moment”, a povestit Ana-Maria Brânză Popescu, referindu-se la momentul în care a câștigat prima medalie de aur la Campionatul Mondial de cadeți din Polonia, în anul 2001.
Marian Drăgulescu a evocat momentul participării la Campionatul European de gimnastică de la Cluj-Napoca din 2017, când a câștigat medalia de aur la finala de la sol:
„Am avut emoții mari, chiar din calificări. În finală mă gândeam că asta e șansa mea, singura sansă în care pot să cânte imnul României cu mine, 6 000 de oameni.”
Conferința a fost adresată tinerilor din Republica Moldova și s-a înscris în rândul acțiunilor DRRM care contribuie la promovarea și păstrarea valorilor românești dincolo de Prut.
„Pentru DRRM, încurajarea activitaților sportive în rândul tinerilor rămâne un element esențial în cultivarea valorilor comune, a dialogului România-Republica Moldova pentru că sportul a fost mereu un domeniu care unește și leagă prietenii”, a afirmat secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu.
La eveniment au participat alături de secretarul de stat al DRRM Adrian Dupu, rectorul USM Igor Șarov, secretarul general al COSR George Boroi, rectorul USEFS Viorel Dorgan, președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova Nicolae Juravschi, invitați de seamă din România și Republica Moldova.
Sursa foto: Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova