Cea de-a patra ediție a Forumului de Psihologie Sportivă organizat de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a avut tema ”Între împingerea limitelor către atingerea excelenței și sănătatea mentală a sportivilor de înaltă performanță în contextul Jocurilor Olimpice”. Evenimentul care a avut loc la Casa Olimpică din București a reprezentat o bună ocazie pentru abordarea unor aspecte esențiale legate de sănătatea mentală în sportul de performanță.
Antrenori, medici și psihologi din colectivele tehnice, reprezentanți ai federațiilor naționale sportive, sportivi și foști sportivi de performanță s-au întâlnit pentru a discuta despre căile prin care performerilor le poate fi asigurată integritatea sănătății mentale și fizice, dar și care ar fi cele mai eficiente strategii în perspectiva următoarele ediții ale Jocurilor Olimpice.
În deschiderea Forumului, Mihai Covaliu, președintele COSR, a ținut să sublinize că forul olimpic roman este din ce în ce mai preocupat de probemele legate de sănătatea mentală a sportivilor de performanță. ”În căutarea excelenței, sportivii noștri se confruntă adesea cu presiuni și provocări care pot avea un impact semnificativ asupra sănătății lor mentale. Dar nu numai sportivii se confruntă cu aceste provocări, ci și antrenorii și multe dintre persoanele implicate în atingerea visului olimpic”, a spus președintele COSR.
”Sportivii și antrenorii, indiferent de nivelul lor de performanță, se confruntă cu stresul competițiilor, cu așteptările înalte ale noastre, ale federației, ale fanilor și ale lor înșiși. Aceste presiuni pot duce la probleme de sănătate mentală, cum ar fi anxietatea, depresia sau epuizarea. Este datoria noastră să fim conștienți de aceste probleme și să le abordăm cu seriozitate.
”Pentru Jocurile Olimpice Paris 2024 și Los Angeles 2028, avem o oportunitate unică de a pune în aplicare măsuri concrete pentru a aborda această dilemă olimpică. Prin colaborarea cu federațiile sportive naționale, organizațiile sportive internaționale și cu specialiști în sănătatea mentală, putem dezvolta programe de sprijin pentru sportivi și antrenori, care să îi ajute să facă față presiunilor competițiilor de nivel înalt. Demersuri în acest sens au fost deja făcute prin includerea psihologilor sportivi în colectivele tehnice, prin acțiuni de educație în domeniul sănătății mentale, cum este și cel de astăzi, și cum a fost și cel din septembrie, dar sunt necesare și acțiuni de prevenție.
”Obiectivul nostru pentru Jocurile Olimpice Paris 2024 și Los Angeles 2028 este ca prin măsuri concrete și eforturi comune, să oferim sportivii noștri posibilitatea de a atinge excelența fără a-și compromite sănătatea mentală”, a precizat Mihai Covaliu.
După impresionantul material video al campaniei de sănătate mentală, Paul Gorgczynski din Marea Britanie a explicat cum pot fi identificate problemele de sănănate mentală, iar Paul Wylleman, psiholog expert coordonator la Comitetului Național Olimpic din Belgia, timp de 8 ani psiholog-coordonator al Comitetului Național Olimpic din Olanda a vorbit despre cum se poate asigura suportul pentru sănătatea mentală la nivel olimpic, din perspectiva dezvoltamentală, holistică și interdisciplinară.
Alexis Ruffault din Franța s-a referit la sănătatea mentală în contextul accidentărilor și abordarea transdiagnostică, iar Nicoleta Tănase (Olanda) a prezentat tehnici pentru prevenție și intervenție.