You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Flacăra Olimpică JOT Gangwon 2024 a fost aprinsă la Atena

Cu 100 de zile înainte de startul celei de a IV-a ediții de iarnă a Jocurilor Olimpice de Tineret - JOT Gangwon 2024 Flacăra Olimpică a competiției a fost aprinsă pe emblematicul Stadion Panathenaic din Atena potrivt tradiției olimpice.

Flacăra a fost aprinsă de la razele soarelui de Înalta Preoteasa, în interiorul stadionului, după care a fost transmisă la patru tineri purtători de torțe și apoi oferită lui Jin Jong-oh, copreședintele Comitetului de Organizare Gangwon 2024.

Pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei de COVID 19, ceremonia de aprindere a Flăcării Olimpice a avut loc cu public. Numeroși spectatori au asistat la ceremonia desfășurată după ritualul antic din tribunele stadionului care în 1896 a găzduit prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne.

Înalta Preoteasă și vestalele din Templul Hera din Olimpia au dansat și au invocat prin rugăciune puterea lui Apollo, zeul soarelui și luminii, care prin razele trimise a aprins Flacăra sacră.

După ce a rostit rugăciunea către zeul Apollo, Marea Preoteasă - interpretată de Xianthi Georgiou - a aprins Flacăra de la razele soarelui folosind o oglindă parabolică, iar Flacăra și o ramură de măslin – dăruită în antichitate câștigătorilor Jocurilor – au fost înmânate primului purtător al Torței, biatlonista elenă Maria Belli.

Patinatoarea Kim Hyun-gyeom, împreună cu schiorul de alpin grec Apostolos Vougioukas și schiorul coreean Yun Shin-ee, au fost următorii purtători ai Torței Olimpice.

Flacăra a fost apoi introdusă într-o lampă de siguranță pentru a fi transportată în Coreea de Sud, iar Spyros Capralos, președintele Comitetului Olimpic din Grecia, i-a înmânat-o copreședintelui Comitetului de Organizare Gangwon 2024 Jin Jong-oh, de patru ori medaliat cu aur la tir, cel mai de succes sportiv coreean din istoria olimpică, născut în Chuncheon, capitala provinciei Gangwon.

Spyros Capralos i-a adus un omagiu fostului președinte al CIO Jacques Rogge, părintele Jocurilor Olimpice de Tineret.

”A îndeplinit o mare misiune - de a încuraja tinerii să se implice activ în sport și, prin urmare, să îmbrățișeze valorile universale ale olimpismului”, a spus Capralos. Jaques Rogge a murit în august 2021.

Jin Jong-oh a spus: „Flacăra pe care o aprindem împreună este doar începutul. Va ajunge să simbolizeze prietenia, excelența și respectul pe măsură ce călătorește prin Coreea de Sud, angajând tinerii și inspirând comunitățile locale în același timp, hrănind și creșterea sportivilor noștri aspiranți”, a declarat oficialul coreean.

Ștafeta Torței va dura trei luni și va trece prin 23 de orașe din Coreea înainte de a ajunge la Gangwon în ianuarie 2024. Jocurile Olimpice de Tineret se vor desfășura între 19 ianuarie și 1 februarie 2024.
 

Ceremonia de aprindere a flăcării olimpice se poate urmări integral, aici:

https://olympics.com/.../gangwon-2024-youth-olympic-torch...

Sursa foto: JOT Gangwon 2024

 

Galerie foto