You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Comitetul Executiv EOC, reunit înaintea Adunării Generale EOC de la Istanbul

Liderii Mișcărilor Olimpice din Europa se reunesc la Istanbul, pe 6 și 7 octombrie a.c, pentru cea de-a 52-a Adunare Generală a Comitetelor Olimpice Europene (EOC), la care vor participa peste 300 de reprezentanți ai comunității olimpice de pe continent. Comitetul Olimpic și Sportiv Român este reprezentat la Adunarea Generală de Mihai Covaliu, președinte COSR, George Boroi, secretarul general al COSR, Florin Mișcă, secretar general adjunct COSR.

Adunarea Generală de la Istanbul a fost precedată azi de cea de-a cincea reuniune din acest an a Comitetului Executiv al EOC la care a participat și Mihai Covaliu, președintele COSR.
Cu mai puțin de un an înaintea viitoarelor Jocuri Olimpice Paris 2024, delegații CIO, Comitetele Naționale Olimpice Europene (NOC), viitoarele Comitete de Organizare pentru Jocurile Olimpice de vară Paris 2024 și Jocurilor Olimpice de iarnă Milano Cortina 2026 se vor reuni în Turcia pentru a reflecta asupra succeselor din 2023 și pentru a analiza care sunt cele mai bune soluții pentru ca aceste două competiții majore să fie în avantajul tuturor.

Președintele CIO Thomas Bach și președintele EOC Spyros Capralos vor fi prezenți la sesiune, deoarece NOC-urile europene consideră că 2023 a fost unul dintre cei mai aglomerați ani din istoria EOC, cu a treia ediție a Jocurilor Europene, un Festival Olimpic al Tineretului European de iarnă și vară (FOTE) și o ediție a Jocurilor Statelor Mici ale Europei.

Prima zi a Adunării Generale este dedicată rapoartelor EOC, CIO. Asociația Comitetelor Naționale Olimpice și va pune un accent pe cele două ediții de FOTE organizate în 2023 dar și pe cele două programate să aibă loc în 2025. Premiile EOC Laurel vor fi prezentate în prima zi, în timp ce câștigătorul Premiului Piotr Nurowski pentru cel mai bun sportiv tânăr european la disciplinele de vară va fi votat și apoi acordat la Cina de gală din acea seară, alături de Premiile CIO pentru Climă și Ordinul de Merit EOC.

Va urma discursul din partea președintelui CIO Thomas Bach în a doua dimineață, o sesiune extinsă va analiza apoi Jocurile Europene, care va include discuții separate despre experiențele sportivilor, ale NOC-urilor și ale federațiilor europene, precum și o a patra discuție axată pe comunicare și mass-media, întrucât EOC caută să continue impulsul creat în timpul Jocurilor Europene din Polonia.
Președintele Capralos a subliniat importanța Adunării Generale Mișcarea Olimpică Europeană, în special sesiunea din jurul Jocurilor Europene, succesele și lecțiile de învățat din a treia ediție desfășurată astă vară în Polonia.

Vorbind înainte de a călători la Istanbul, președintele EOC a spus:
„Va fi o onoare pentru mine să mă adresez întregii familii olimpice europene și multor lideri distinși după un an atât de important pentru EOC. Așteptăm cu nerăbdare să auzim mesajul președintelui CIO Thomas Bach, în timp ce NOC-urile europene lucrează pentru a oferi sportivilor lor cele mai bune condiții de succes la Paris. Adunarea Generală ne oferă tuturor șansa de a reflecta la ultimele nouă luni, inclusiv la Festivalurile Olimpice ale Tineretului European, la Jocurile Statelor Mici ale Europei și, cel mai important, la Jocurile Europene. Sunt interesat să aud feedbackul de la participanți și știu că va ajuta la modelarea abordării noastre față de edițiile viitoare. În următorii ani, Jocurile Olimpice și Jocurile Olimpice de iarnă se vor întoarce ambele pe continentul nostru. Aceasta este o oportunitate interesantă pentru noi toți. Europa a fost cel mai de succes continent atât la Jocurile Olimpice moderne, cât și la Jocurile Olimpice de iarnă, cu 12.438 de medalii câștigate de sportivii noștri, inclusiv 3949 de medalii de aur. Suntem mândri de realizările incredibile ale tuturor sportivilor noștri și așteptăm cu nerăbdare să-i vedem pe membrii noștri continuând asta vara viitoare în Franța și în Italia în 2026.
În vreme ce așteptăm cu nerăbdare să primim culturi din întreaga lume la Paris și apoi Milano-Cortina, este o nouă reamintire a rolului pe care sportul îl poate juca în reunirea diferitelor culturi și promovarea unității pașnice. Este extrem de important ca Familia Olimpică Europeană să-și amintească acest lucru ori de câte ori luăm decizii.”, a spus Spyros Capralos.

La Istanbul va fi desemnat și locul organizării celei de-a 53-a Adunări Generale a EOC, din 2024.

Galerie foto