Sănătatea mentală și rolul psihologului sportiv în atingerea excelenței în sport sunt elemente esențiale în pregătire oricărui sportiv care visează la marile performațe sportive, iar Comitetul Olimpic și Sportiv Român susține campania pentru Promovarea Sănătății Mentale.
În cadrul unui eveniment care a avut loc la Casa Olimpică, nume sonore din domeniul psihologiei, comunicării și sănătății mentale a sportivului au abordat teme de interes pentru Familia Olimpică.
Mihai Covaliu, președintele COSR, și George Boroi, secretarul general al COSR, au luat cuvântul în deschiderea evenimentului la care au participat președinți ai federațiilor sportive române, membri ai comisiei medicale a COSR, membri ai Comitetului Executiv al COSR, precum și membri ai Consiliului Director al Federației Europene de Psihologia Sportului (FEPSAC).
”Suntem mândri să ne angajăm într-un efort continuu de a oferi suport atât sportivilor noștri de excepție, cât și tehnicienilor lor dedicați”, a spus George Boroi. ”Angajamentul nostru în acest domeniu crucial se susține pe cinci idei principale: suport integral, parteneriat cu experți, antrenamente complementare, acțiuni de prevenire, un angajament pe termen lung.
”Suntem conștienți că succesul în sport nu se reduce doar la antrenamente, ci necesită și o minte puternică și sănătoasă. Înainte de a fi sportivi, medaliații noștri sunt oameni și suntem conștienți de că trebuie să le acordăm suport continuu nu doar pentru obținerea medaliilor, ci și pentru bunăstarea lor.
”Colaborarea cu Federația Europeană a Psihologilor Sportivi ne permite să aducem în România cele mai bune practici și cunoștințe din acest domeniu în continuă evoluție. Apreciem în mod deosebit contribuția lor la dezvoltarea programelor de sănătate mentală și suntem onorați că-i avem aproape.
”Sănătatea mentală este la fel de importantă ca pregătirea fizică, motiv pentru care oferim sportivilor noștri antrenamente complementare de pregătire psihologică pentru a-și dezvolta rezistența mentală și abilitățile de gestionare a stresului.
”Angajamentul nostru față de sănătatea mentală nu este doar un moment în luminile reflectoarelor. Este o misiune pe termen lung, menită să creeze o cultură sportivă mai sănătoasă și mai echilibrată în România”.
Psihologul COSR Alina Gherghișan, coordonatorul proiectului pentru promovarea sănătății mentale, a declarat IUBIRE – cuvântul zilei. ”Dezvoltarea și creșterea sportivilor noștri se face prin IUBIRE. Iubirea este cea care îi impinge pe sportivi să-și dedice viața sportului și performanței. Dragostea pentru sport, pentru competiție, autodepășire și atingerea celor mai înalte perfrmanțe are la baza IUBIREA. De aceea putem spune ca IUBIRE este cuvântul zilei. În căutarea excelenței, sportivii își pun trupul și mintea la încercare, iar noi trebuie să-I ajutăm să găsească echilibrul în această căutare”, a punctat Alina GHerghișan.
Prof. univ. dr. Maurizio Bertollo, presedintele FEPSAC (Italia), prof univ. dr. Rita de Oliveira, secretar general FEPSAC (Marea Britanie), Michala Bednarikova, vicepreședinte Comisiei de psihologie aplicată și educatie din Slovacia, Alexis Ruffault, membru al comisiei de psihologie aplicata și educatie INSEP, din Franța, prof univ. dr. Athanasios Papaioannou (Grecia), lector univ. dr. Anastasiya Khomutova, membru al comisiei de cercetare și comunicare, din Marea Britanie, prof univ dr. Anca Ionescu, secretar general al Federației Europene de Medicină Sportivă (EFSMA) sunt lectorii care au vorbit în cadrul evenimentului.
Importanța prezenței psihologului sportiv în echipa tehnică, rolul esențial al psihologiei sportive în atingerea excelenței sportive, importanța și rolul psihologului sportiv în cadrul echipei tehnice sau staff-ului, diferențele dintre un psiholog sportiv, un psiholog clinician și un psihoterapeut sau evidențierea importanței sănătății mentale și a provocărilor cu care se confruntă sportivii în căutarea excelenței sunt doar câteva dintre subiectele care au fost abordate.
La finalul evenimentului a fost prezentat emoționantul și sugestivul clip al Campaniei pentru Promovarea Sănătății Mentale, care poate fi urmarit mai jos: