You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

România în TOP 5 la FOTE de iarnă într-o probă individuală, după opt ani

FOTE Friuli Veneția Giulia 2023 - Schi alpinism:  Lorena Azota Bolîndu, LOCUL 5, Tudor Zaharia Dobre, locul 13, Alexia Maria Blajiu, locul 27

Team România a debutat cu dreptul la schi alpinism, disciplină introdusă în premieră la Festivalul Olimpic al Tineretului European. La FOTE Friuli Veneția Giulia 2023, în competiția feminină de sprint unde s-au aliniat la start 27 de sportive, Lorena Azota Bolîndu s-a clasat pe locul 5, cu timpul 3:31.92, la 22.67 secunde de câștigătoarea competiției spaniola Laia Selles Sanchez (3:09.25).
Podiumul a fost completat de Malin Indergaard (Norvegia), care și-a adjudecat argintul și de Eva Matejovicov (Cehia), medaliată cu bronz.

Sportiva pregătită de antrenorii Alexandra Petruța Manea și Rareș Iulian Manea și-a trecut astfel în plamares cel mai bun rezultat al Echipei Olimpice a României într-o probă individuală la FOTE de iarnă din ultimii opt ani. În 2015, la FOTE Vorarlberg-Liechtenstein, Nicolae Sorin Mitrofan a încheiat pe locul 5, la sărituri cu schiurile - trambulina HS 108, în proba masculină individuală.

Alexia Maria Blajiu, cea de-a doua componentă a României în întrecerea feminină de sprint, s-a clasat pe locul 27, cu timpul 4:13.91.

La masculin, unde au concurat 34 de sportivi, Tudor Zaharia Dobre a încheiat pe locul 13, cu timpul 2:59.87, competiția fiind câștigată de italianul Erik Canovi.

Introdus pentru prima data în programul olimpic la Jocurile Olimpice de Tineret (JOT) Lausanne 2020, schi alpinismul devine din ce în ce mai popular, iar în 2026, va figura pentru prima dată în programul Jocurilor Olimpice de la Milano-Cortina.

Pionierii români în întrecerile olimpice de schi alpinism au fost Larisa Daniela Cosofret, George Petrut Cotinghiu, Anca Alexandra Olaru, Constantin Surdu, participanți la JOT Lausanne 2020, unde s-au clasat pe locul 11 la ștafeta mixtă. În probele individuale, cea mai valoroasă clasare a fost locul 14, la sprint, ocupat de Daniela Cosofret.

Rezultatele înregistrat de sportivii tricolori la sprint la FOTE Friuli Veneția Giulia 2023 demonstrează că și în România această dsciplină se află pe o curbă ascendentă.

Succes tricolori!

 

Galerie foto