You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Moongcho, un bulgăre de zăpadă, mascota JOT Gangwon 2024

Chiar în ziua în care era prezentată oficial Echipa Olimpică a României pentru Festivalul Olimpic al Tineretului Euroean Friuli Veneția Giulia 2023, în Coreea de Sud era sărbătoare uriașă. Comitetul de Organizare al celei de a IV-a ediții de iarnă a Jocurilor Olimpice de Tineret (JOT) Gangwon 2024 a marcat UN AN până la startul competiției, o ”bornă” importantă pe drumul spre Jocurile tinerilor sportivi cu vârste între 14 și 18 ani din întreaga lume.

Pentru a conferi greutate și mai mare evenimentului, în cadrul unei ceremonii grandioase, organizatorii  au prezentat oficial mascota, imnul și coregrafia JOT 2024,  toate cele trei simboluri fiind dezvoltate de tineri din Coreea cu vârste între 14 și 24 de ani.

Moongcho – mascota JOT Gangwon 2024 reprezintă un bulgăre de zăpadă, născut în urma unei metaforice lupte cu bulgări de zăpadă dintre Soohorang și Bandabi, mascotele Jocurilor Olimpice și Paralimpice de iarnă PyeongChang 2018, care au avut loc în urmă cu cinci ani în aceeași regiune. Plin de sportivitate, ca și predecesorii săi, Moongcho poartă ochelari de protecție, o eșarfă și așteaptă Jocurile Olimpice de Tineret de la Gangwon cu inima bătând, la fel ca și sportivii.

Numele lui Moongcho este derivat din cuvântul coreean „Moongchida”, care înseamnă a reuni diferite gânduri și puteri. Creat de studentul coreean Soo-Yeon Park, Moongcho este un lider cu multă pasiune și curaj, care întotdeauna întinde mâna pentru a ajuta.

Președintele CIO Thomas Bach a comentat: „Dezvelirea mascotei este întotdeauna un moment important, iar acum, cu un an înainte de startul competiției, putem fi încrezători că tinerii lumii vor avea o experiență extraordinară în timpul petrecut în Gangwon. Comitetul de organizare a valorificat moștenirea Jocurilor Olimpice de iarnă PyeongChang 2018, a numit ambasadori și a creat o echipă tânără și entuziastă care îi va face pe sportivi să se simtă ca acasă. Așteptăm cu nerăbdare Jocurile Olimpice de Tineret, cu performanțe sportive extraordinare în spiritul olimpic de solidaritate și pace.”

 

Comitetul de organizare JOT Gangwon 2024 a dezvăluit și melodia oficială pentru Jocuri, intitulată „We Go High”. Cântecul exprimă creșterea tinerilor, deoarece sportivii participă cu bucurie la JOT și simbolizează viitorul pașnic pe care îl creează. Câștigătorul concursului, studentul la muzică Keun Hak Kim (25 de ani), transmite prin versurile piesei un mesaj pentru tinerii sportive: să creadă în ei înșiși și să-și urmărească visurile la JOT. Cântecul este interpretat de compozitor, tânărul artist Choi Seo-Yeon și Corul de Tineret al orașului ChunCheon.

Coregrafia din clipul piesei a fost interpretată pentru prima dată la evenimentul care a marcat ”1 Year To Go” -  un an până la startul PyeongChang 20218. Atunci, un grup de 60 de tineri, alcătuit din studenți locali, o echipă de dansatori și sportivi care fac parte din ”Dream Programme” – program gestionat de Fundația PyeongChang 2018 Legacy.

Hong Zhang, președintele Comisiei de Coordonare a JOT Gangwon 2024 și membru CIO, a explicat: „Angajamentul și mobilizarea tinerilor locali este o prioritate de vârf. Tinerii dețin puterea de a modela și transforma societatea noastră într-un mod în egală măsură semnificativ și important. Oferindu-le posibilitatea de a se implica în sport și în educație prin intermediul valorilor olimpice, le dăm șansa  să devină modele în comunitățile lor. Gangwon 2024 nu este doar despre competiție, ci despre crearea de oportunități pentru ca tinerii locali să își atingă întregul potențial și să contribuie la construirea unui viitor mai bun pentru toți.”

  • Cea de-a IV-a ediție de iarnă a Jocurilor Olimpice de Tineret va avea loc peste fix un an, între 19 ianuarie și 1 februarie 2024
  • Întrecerile olimpie ale tinerilor cu vârste între 14 și 18 ani din întreaga lume  vor va avea loc în provincia Gangwon din Republica Coreea, aceeași care a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă PyeongChang 2018, și se vor avea loc în bazele sportive moștenite de la JO.
  • Sunt primele Jocuri Olimpice de Tineret care vor avea loc în Asia, tinerii sportivi participanți urmând a se  întrece la 15 discipline sportive : biatlon, bob, scheleton, curling, hochei pe gheață, sanie, patinaj artistic, short-treck, patinaj viteză, schi alpin, schi fond, schi freestyle, combinată nordică, sărituri cu schiurile și snowboard.

Sursa foto: olympics.com & facebook Gangwon2024

Galerie foto