You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Ordinul Excelență Olimpică, oferit în premieră. Ilie Floroiu, prima personalitate căreia i s-a acordat

Personalitate marcantă a sportului românesc, Ilie Floroiu a primit azi, la împlinirea vârstei de 70 de ani, Ordinul Excelență Olimpică din partea Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Este prima personalitate din România căreia i se acordă acest Ordin.

Distincția i-a fost înmânată, la Constanța, de către secretarul general al COSR George Boroi, în semn de respect și recunoaștere publică pentru contribuția deosebită adusă dezvoltării Mișcării Olimpice din România, ca sportiv și conducător de club sau federație, și pentru implicarea sa în obținerea de către sportivii români a unor performanțe sportive excepționale în arenele olimpice.

”Cu prietenie și respect pentru contribuția la succesul sportului românesc, Comitetul Olimpic și Sportiv Român îi oferă domniei sale prima distincție Ordinul Excelență Olimpică. Sunt onorat să îi ofer lui Ilie Floroiu această medalie pe care se află o cunună de lauri și Diploma de Acordare alături de Insigna Miniatură”, a marcat momentul George Boroi.

Ilie Floroiu s-a identificat cu succesul Clubului Sportiv Farul din Constanța. A avut o carieră remarcabilă ca atlet, cucerind nenumărate titluri naționale, două dintre recordurile sale naţionale, la 5000 m şi 10000 m, rezistă şi astăzi, deşi au trecut 44 de ani de când le-a stabilit, în 1978. Cetățean de onoare al municipiului Constanța, Ilie Floroiu a avut o activitate fructuoasă şi în calitate de conducător de club, la CS Farul (din 1989 până la ieșirea la pensie în 2017), dar şi ca preşedinte al Federației Române de Atletism (2005-2007).

Ilie Floroiu a adunat 34 selecţii în echipa naţională. A participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice și la tot atâtea la Campionatele Europene în aer liber. Are în palmares un loc 5, la 10.000 m, la JO de la Montreal1976, și două locuri 5, la 5.000 m, la Campionatele Europene în aer liber.

Ilie Floroiu este Maestru al sportului (1974) și Maestru emerit al sportului (1976), fiind decorat cu Ordinul „Meritul sportiv / clasa a III-a” (1976), Ordinul „Meritul sportiv / clasa a II-a” (1977), Medalia Naţională „Serviciul Credincios / clasa a II-a” (2000) şi Ordinul „Meritul sportiv / clasa a II-a cu două barete” (2004).

Ordinul Excelență Olimpică a fost instituit în 2020, prin hotărârea Comitetului Executiv COSR, la propunerea președintelui COSR Mihai Covaliu, pentru recompensarea unor persoane, instituții sau organizații, cu merite deosebite în beneficiul Mișcării Olimpice și care, prin aparteneța la acest Ordin, beneficiază de recunoaștere publică, de respectul și sprijinul moral al COSR.

Decorația Ordinului Excelență Olimpică are forma unei medalii rotunde cu inscripția circulară ”Comitetul Olimpic și Sportiv Român” în relief, subliniată cu o coroană de lauri. Centrul medaliei are inscripționat pe o parte sigla COSR, iar pe verso sigla Echipei Olimpice a României, ambele în relief. Insigna Miniatură a decorației este reprezentarea de dimensiuni reduse a insignei oficiale cu sigla COSR. Diploma de Acordare însoțește Ordinul.
 

Decorația se poate prinde la piept, în partea stângă, deasupra inimii și poate fi purtată la ocazii speciale, cu caracter ceremonial. Insigna în miniatură se prinde pe reverul stâng, sau la piept, în partea stângă, și poate fi purtată la ținute elegante de zi și la ocazii obișnuite. Decorația și Insigna Miniatură nu pot fi purtate la ținutele sport sau pe cele normale de zi cu zi. În cazul în care Ordinul a fost acordat unei instituții, sau organizații, sau unei entități cu personalitate juridică, Decorația și Insigna Miniatură nu pot fi purtate, ci doar expuse alături de diplomă.

Pe 29 noiembrie 2022, Ordinul a fost oferit în premieră, prima personalitate căreia i-a fost aordat fiind Ilie Floroiu, la împlinirea vârstei de 70 de ani.

 

Galerie foto