You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Forumul Internațional ”Excelența în Sport” - Leadership în Sport & Performanță

Tema dezbaterilor de astăzi, din ultima zi a Forumului ”Excelența în Sport”, organizat de Comitetul Olimpic și Sportiv Român, a fost ”Leadership în Sport”.

La invitația președintelui Mihai Covaliu și a secretarului general George Boroi, a participat la eveniment consilierul de stat de la Guvernul României Mara Mareș, care s-a adresat în deschidere celor prezenți și a transmis un mesaj de susținere pentru sportul românesc și Comitetul Olimpic și Sportiv Român  din partea premierului Nicolae Ciucă.  

La eveniment au participat reprezentanți ai Federațiilor Sportive Naționale, membri ai Comitetului Executiv COSR, ai Comisiei Tehnice Olimpice pentru Sportul de Performanță, reprezentanți ai Comisiei Medicale a COSR, ai Centrului Olimpic de Testare și Asistență Științifică, reprezentanți ai Institutului Național de Medicină Sportivă, ai Agenției Naționale Anti-Doping și ai Institutului Național de Cercetare Sportivă

Mihai Covaliu, președintele COSR, a deschis discuțiile alături de colegii săi din Asociația Comitetelor Olimpice Europene (EOC): Raffaele Pagnozzi – secretar general și Zlatko Matesa – membru al Comitetului Executiv EOC și președinte al Comitetului Olimpic din Croația, fost prim-ministru al Croației.  La discuții s-a alăturat și canadianul Paul Renaud – professional certified coach.

Mesajul președintelui EOC Spyros Capralos, membru CIO, a deschis panelul de discuții. Prieten al sportului românesc, acesta a transmis felicitări Mișcării Olimpice din România pentru modul în care organizația își îndeplinește scopul, pentru rezultatele deosebite pe care sportivii români le-au înregistrat la Jocurile Olimpice în istoria participărilor lor la competiție. De asemenea, Capralos a menționat prietenia profesională care îl leagă de Mihai Covaliu, membru al Comitetului Executiv EOC, și a remarcat moștenirea impresionantă pe care România o are.

De la Elisabeta Lipă, la Nadia sau Camelia Potec și acum, David Popovici, olimpicii români au contribuit în viziunea acestuia la succesul olimpic și misiunea de promovare a valorilor olimpice. 

Raffaele Pagnozi, secretar general EOC, a vorbit despre modul în care un lider își motivează echipa și îi face pe oameni să-l urmeze. Încrederea în echipă și valorile morale pozitive, respectul au fost menționate de acesta.

Zlatko Matesa, membru al Comitetului Executiv EOC, a împărtășit din experiența pe care a acumulat-o. Expert în strategie, fostul premier al Croației, a vorbit liber despre sport și business, despre nevoia de investiții financiare, bugete direct proporționale cu rezultatele.

O parte interesantă din program a fost dezbaterea despre ”Teorii ale leadershipului”, moderată de Dan Manolescu- trezorierul COSR, care a captat atenția celor prezenți. Violeta Ciurel – ASEBUSS, Șerban Toader – Senior Partner KPMG, Omer Tetik – CEO Banca Transilvania și Ovidiu Dîmbeanu – rector ASEBUSS, au exemplificat tipologiile de lideri și cum influențează aceștia o organizație. Companiile de succes nu așteaptă ca liderii să vină spre ele, ele caută în mod activ persoane cu potențial de a deveni lideri și, în timpul carierei lor, îi pun în situații proiectate pentru ale dezvolta potențialul.

Poveștile a doi dintre cei mai de succes sportivi ai momentului, Simona Radiș și Cătălin Chirilă, au emoționat asistența. De la oamenii lideri care le-au influențat cariera, la capacitatea lor de a nu renunța și a valorifica fiecare competiție, de la munca grea din cantonament, la sacrificii asumate, campionii Team Romania au punctat că momentele de glorie merită fiecare clipă grea din antrenamente. Simona e campioană olimpică, triplă campioană europeană și dublă campioană mondială la canotaj. Cătălin Chirilă este campion mondial și european la canoe.

Experiențe practice și puterea exemplului au fost dezbătute la finalul forumului de Elisabeta Lipă- președinte FR Canotaj, Camelia Potec – președinte FR Natație și Pentatlon Modern, Răzvan Burleanu – președinte FR Forbal și Liviu Crișan – președinte FR WUKF. Alături de George Boroi, secretar general COSR, aceștia au confirmat că sportul românesc nu duce lipsă de lideri, că succesul acestui domeniu e cel mai bun exemplu. Toți au punctat însă că un lider are nevoie de o echipă puternică în spate.

La final, Mihai Covaliu a mulțumit celor prezenți, celor care au participat ca invitați la eveniment și a promis că evenimentul nu va rămâne singular. Forumul Internațional ”Excelența în Sport” este la prima ediție în acest format.

 

Galerie foto