You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Forumul Internațional ”Excelența în Sport” - ZIUA 1

La Poiana Brașov au început azi dezbaterile Forumului Internațional ”Excelența în Sport”, organizat de Comitetul Olimpic și Sportiv Român.
Evenimentul a fost deschis de președintelui COSR Mihai Covaliu care i-a avut alături la prezidiu pe Consilierul de Stat Cătălina Galer, subsecretarul de stat din Ministerul Sportului Radu Antohi și pe secretarul general COSR George Boroi.

Invitații speciali ai acestui eveniment sunt secretarul general al Comitetelor Olimpice Europene Raffaele Pagnozzi, directorul sportiv al EOC Peter Brull, membrul Comitetului Executiv al EOC Zlatko Matesa.

La eveniment participă reprezentanții ai 26 de Federații Sportive Naționale, membrii Comitetului Executiv COSR, ai Comisiei Tehnice Olimpice pentru Sportul de Performanță, reprezentanți ai Comisiei Medicale a COSR, ai Centrului Olimpic de Testare și Asistență Științifică, reprezentanți ai Institutului Național de Medicină Sportivă, ai Agenției Naționale Anti-Doping și ai Institutului Național de Cercetare Sportivă.

Mihai Covaliu a punctat în discursul său:

”COSR și-a asumat rolul de organizație suport pentru sportul de înaltă performanță și cel de lider instituțional pentru Misiunea Olimpică de a participa la Jocurile Olimpice. Din 2016, de când echipa noastră a ajuns la conducerea COSR, singura  noastră politică a fost, este și va fi Sportul de Performanță, Excelența. Știu că uneori am fost incomozi, tocmai pentru că am cerut Performanță, dar procesul a  fost direct proporțional cu investițiile pe care le-am generat. Împreună cu partenerii noștri - cărora le mulțumesc în mod special pentru loialitate și generozitate - am investit transparent  în oamenii și Federațiile care și-au propus să ajungă în vârf, și-au urmărit obiectivele și au făcut totul pentru a și le îndeplini.

Vom continua să facem același lucru pentru a fi mai-puternici, pentru a ne îndeplini obiectivele. Pentru a da încredere tuturor celor care vor să facă performanță.

E obligatoriu să acceptăm că trebuie să ne adaptăm, să fim la curent cu tot ceea ce e nou și  mai ales să ne propunem obiective realiste. Doar cei puternici, cei realiști, ajung până în vârf!”

George Boroi a punctat rezultatele anului 2022 și nevoia de realism a Federațiilor în stabilirea obiectivelor pentru JO Paris 2024 și a trecut în revistă sprijinul pe care COSR l-a acordat federațiilor prin susținerea financiară pentru Loturilor Olimpice, Centrele Naționale Olimpice pentru Juniori (CNOPJ) și Centrele Naționale Olimpice pentru Tineret (CNOPT).

”Comitetul Olimpic și Sportiv Român și-a asumat și a dezvoltat un sistem de formare și promovare a sportivilor pentru a performa la Jocurile Olimpice. Susținem prezentul dar sprijinim și viitorul. Suntem consecvenți principiului continuitții în finanțare. Evident mă refer la Centrele Naționale Olimpice pentru pregătirea Juniorilor (CNOPJ), Bursele Olimpice pentru Juniori (BOPJ), care acoperă segmentul de vârstă 14 – 18 ani și Centrele Naționale Olimpice pentru Tineret, are acoperă segmentul 18 – 23 ani.

 Sunt 681 de persoane - dintre care 494 sunt sportivi iar 187 colectiv tehnic (antrenori, colectiv medical si specialiști) -  care au fost finanțate prin programul CNOPJ și BOPJ.

În CNOPT – 277 de persoane din 14 discipline sportive sunt susținute în program, 195  sportivi și 82 de persoane fac parte din colectivele tehnice

Deși ne concentrăm pe pregătirile pentru Jocurile Olimpice Paris 2024, nu neglijăm edițiile viitoare, astfel că ne-am străduit continuu să adaptăm aceste programe la actualitatea socială. Am mărit baremurile financiare alocate acestor programe, astfel că sportivii pot beneficia de alimentație adecvată și de condiții de cazare și de pregătire sportivă la nivelul optim.  Am crescut baremurile de masă începând cu luna aprilie 2022 și am luat în calcul posibilitatea creșterii tarifului de cazare pentru sportivii și colectivele tehnice din cele două programe, datorate prețurilor din ce în ce mai ridicate la utilităti, punctual, cu încadrarea în normele financiare in vigoare!”.

Șeful de Misiune pentru JO Paris 2024, Florin Mișcă - secretar general adjunct al COSR, a prezentat ultimele actualizări despre Misiunea Paris 2024 și câteva reguli specifice din Charta Olimpică.

Un panel de discuții a fost dedicat antrenorilor și experiențelor acumulate – ”Lecții învățate” de la Tokyo 2020- principalele provocări pentru JO Paris 2024. Antonio Colamonici, coordonatorul lotului olimpic de canotaj, a captat atenția printr-un speech care a așezat în centru pregătirea mentală și modul în care a reușit să transforme canotorii din sportivi în campioni.

Florin Popescu - antrenorul lotului olimpic de canoe, Rareș Dumitrescu  - antrenorul coordonator al lotului olimpic de sabie masculin și Florentin Pera - antrenorul echipei naționale de handbal feminin, au împărtășit din experiențele lor.

Federațiile Sportive Naționale și-au propus să câștige 16 medalii

Discuțiile au continuat cu expunerea obiectivelor pentru JO Paris 2024 a celor 26 de Federații Sportive Naționale. Dintre acestea, jumătate, 13 federații, și-au asumat câștigarea a 16 medalii, după cum urmează: gimnastică artistică- 2, atletism -1, box-1, canotaj – 3 medalii, una de aur, ciclism -1, haltere -1, handbal -1, judo -1, kaiac-canoe-1, natație -1, scrimă -1, tenis de masă -1, tir sportiv-1.

Raportul Comisiei Tehnice Olimpice pentru Sportul de Performanță a fost prezentat de Georgeta Andrunache. Aceasta a menționat anul bun al sportului românesc care a câștigat 10 medalii la Campionatele Mondiale în 2022 – 6 de aur, 1 argint și 3 de bronz.

” Este cel mai bun an postolimpic după 2001 și cele mai multe medalii de aur  după 2007. Cu toate acestea, ascultând obiectivele federațiilor, 16 medalii și un număr de 180 de sportivi posibili calificați la JO Paris 2024, cerem realism. Noi vom estima șansele la medalii după campionatele mondiale din 2023.”

Ziua s-a încheiat cu modului în care s-a discutat despre ”Asistență medicală&programul anti-doping și asistență științifică – perspective și posibile soluții pentru JO Paris 2024”.

Forumul Internațional ”Excelența în Sport” continuă mâine cu modulul ”Leadership în Sport”.

 

Galerie foto