You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Cursul de Administrație Sportivă, un succes marca COSR și Solidaritatea Olimpică

Experiențe împărtășite! Prietenii noi! Cunoaștere și autocunoaștere! Voie bună! Sunt doar câteva dintre elementele care au caracterizat atmosfera din timpul Cursului de Administrație Sportivă, organizat sub auspiciile Solidarității Olimpice și ale Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Coordonat de secretarul general adjunct al COSR Florin Mișcă, director național de curs acreditat de Solidaritatea Olimpică, cursul s-a desfășurat timp cinci zile, în sala Sala Amfiteatru din incinta Casei Olimpice din București.
Reprezentanți ai câtorva federații naționale sportive, care au în comun o practică similară de abordare a muncii administrative în sport, și componenți ai staff-ului administrativ al COSR au asistat la prelegerile specialiștilor și au participat la numeroase ateliere de autocunoaștere și dezvoltare personală.

Cu toții au învățat, sau experimentat, cum să împărtășească informațiile de specialitate cu ceilalți cursanți, cum să lucreze împreună pentru a-și îmbunătăți cunoștințele și competențele, cum să dezvolte noi cunoștințe, tot împreună.

De asemenea, au învățat să elaboreze și să folosească în comun documente, metode, principii, care pe viitor vor putea fi folosite în practica fiecăruia dintre ei.

Prin exerciții simple și amuzante, dar extrem de targhetate, participanții au reușit să descopere cum să-și stăpânească emoțiile sau să-și învingă temereile, cum să-și stabilească noi obiective profesionale, cum să găsească cuvinte cheie, de impact, care să scoată în evidență valorile care îi caracterizează atât pe ei, cât și domeniile lor de activitate.

Structurat pe două module, cursul a abordat pe de-o parte teme de administrație sportivă, iar pe de alta, au fost explicate elementele fundamentale și principiile de bază ale Metodologiei Lean Six Sigma în procesele administrației sportive.

Împreună cu Florin Mișcă, Dragoș Tătaru, directorul departamentului sport al COSR, și Alexandru Epuran, consilier COSR, au fost analizate  principiile, structura și conducerea Mișcării Olimpice. Au fost schimbate informații despre Jocurile Olimpice moderne și alte Jocuri care au fost influențate atât de Jocurile Olimpice, cât și de dorința de a dezvolta în continuare sportul și de a uni tinerii lumii prin sport. De asemenea, s-a discutat despre organizarea Misiunilor Olimpice.

Pentru că  sportivii sunt elementul central al Mișcării Olimpice, au fost abordate procesele care se derulează în scopul asigurării suportului adecvat pentru performeri, identificarea talentelor, precum și formarea sportivilor de înaltă performanță.

Daniel Mitrea a vorbit despre controlul și evaluarea performanței, dar și despre formarea membrilor colectivului și a voluntarilor.

Nu a fost uitat nici managementul în sport.  Dr. Alexandra Mureșan, conferențiar universitar în materie de marketing la London Southbank University, a abordat  patru teme principale: abilitățile manageriale în sport, managementul organizației sportive, managementul resurselor, managementul activităților sportive, marketing și social-media în sport. Pentru a-i ”antrena” pe cursanți la discuții în limba engleză, tema social-media în sport a fost abodată în limba lui Shakespeare. 

Alexandra Mureșan a explicat cât de important este să fii documentat, să cunoști fenomenul olimpic din toate unghiurile sale și nu în ultimul rând să știi să folosești rețelele de socalizare.

”Lumea a evoluat în totate domeniile dar mai ales în materie de transmiterea informației. De felul în care aceasta ajunge la publicul larg depinde modul în care este percepută. Se poate ajunge ca popularitatea unui  sport să nu mai depindă neapărat de rezultatele înregistrate de performer ci de energia pozitivă pe care o emană competiția ca atare.
”Oamenii pot veni la stadion, de pildă, atât pentru că pot asista la o confruntare sportivă, în care să se identifice cu spotivii, cât și pentru a se de distra, bucurându-se de ofertele din incinta arenei și din afara ei.
” La Tokyo 2020, ediția Jocurilor Olimpice care va rămâne în istorie că a avut loc fără spectatori, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de corona virus, sportivilor li s-a permis să intre în direct cu fanii lor, pe rețelele de socializare, chiar din interiorul Satului Olimpic, lucru interzis până atunci. Publicul a avut astfel ocazia să cunoască mai bine atât sportivii, cât și atmostfera din campusul olimpic. A fost un pas uriaș spre cunoaște, deschidere și popularitate. Iar exemplele pot continua.

Prin prezentări interactive, exerciții practice, activități de grup, simulări și exemple concrete, Alexandru Chirciu și Alexandru Cîrnaru i-au ajutat pe cursanți să se familiarizeze cu elementele fundamentale și principiile de bază ale metodologiei Lean Six Sigma.

Alături de cursanți s-au aflat și președintele COSR Mihai Covaliu și George Boroi, secretarul general, care la final le-au înmânat tuturor participanților Certificatele CIO.
Bucuroși și emoționați, și-au exprimat mulțumirea de a fi participat la curs și de a fi intrat în posesia importantelor diplome: Svetlana Drăgușin Simion, secretar general adjunct intermar, Cătălin Burlacu, manager general, Mariana Schmidt, contabil șef – FR Baschet; Daniel Ion, secretar general – FR Box; Paul Gabriel Cursaru, secretar general – FR Dans Sportiv; Andrea Petcu, antrenor federal – FR Gimnastică; Diana Maria Zorilă, referent de specialitate – FR Haltere; Raluca Nădășean, inspector de specialitate – FR Judo; Andreea Frigioiu, seretar federal – FR Natație și Pentatlon Modern; Alexandra Pentelie, referent de specialitate; Andrei Andresiu, Severian Sendroiu, team manager – FR Triatlon, Alexandru-Cătălin Sprânceană, team manager – FR Ciclism; Alexandru Ilie, Sergiu Păunescu, Mihai Bucioveanu, Oana Enache, Laurentiu Panioglu, Ionela Tîrlea, Ana-Maria Florentina Popescu, Radu Niculescu, Codruta Chiriac Niță din partea COSR.

La final, se poate spune că s-a format o comunitate unită, care va face parte integrantă din echipa de sprijin a Echipei Olimpice.

Aplaudat la scenă deschisă de toți participanții, Florin Mișcă, coordonatorul proiectului, a sintetizat în câteva cuvinte experiența celor cinci zile de curs:
”Cursul de Administrație Sportivă face parte dintr-un proces mai amplu care contribuie la întărirea guvernanței, la perfecționarea și uniformizarea procedurilor administrative. 

”Integrăm acest curs în procesul de formarea profesională continuă, prin abordarea cunoștințelor tacite (cunoștințe care includ corelaţii mentale, intuiţii, ipoteze, bănuieli şi reacţii intuitive, dificil de exprimat şi formalizat, deci şi dificil de împărtăşit; sunt de cele mai multe ori rezultate ale experienţelor practice şi ale învăţării prin încercare şi eroare; cunoștințe utilizate în practica curentă) și a cunoștințelor explicite (cunoştinţe exprimate prin cuvinte sau numere; împărtăşite formal şi sistematic sub formă de date, specificaţii, manuale, desene, înregistrări audio şi video, programe informatice etc.).

”COMUNITATE DE PRACTICĂ ȘI DE ÎNVĂȚARE, care prin acest Curs a început să se formeze din anul 2020, va fi baza de formare a Echipei de sprijin a Echipei Olimpice.

”Mulțumim Solidarității Olimpice care a susținut semnificativ organizarea acestui Curs, prin suport financiar și prin know-how.

 

Galerie foto