You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Au fost dezvaluite mascotele Paris 2024

Cu puțin peste 600 de zile până la deschiderea următoarelor Jocuri Olimpice și Paralimpice Paris 2024 au fost dezvăluite mascotele oficiale ale întrecerilor.

Pentru prima data în istorie, mascotele nu întruchipează un animal ci un ideal - Frigiile Olimpice și Paralimpice! Reprezintă un simbol puternic al libertății, al incluziunii și al capacității oamenilor de a sprijini cauze grandioase.

„Am ales un ideal mai degrabă decât un animal”, a spus Tony Estanguet, președintele Comitetului de Organizare Pais 2024 la ceremonia de lansare a mascotelor. „Am ales boneta frigiană pentru că este reprezentativă pentru Republica Franceză. Pentru francezi, este un obiect foarte cunoscut, un simbol al libertății, un obiect care va reprezenta mascote din întreaga lume. Faptul că Mascota Jocurilor Paralimpice are o dizabilitate vizibilă, de asemenea, trimite un mesaj puternic: promovarea incluziunii”.

De unde vin Frigiile Olimpice și Paralimice?? Boneta frigiană, de culoare roșie și cu vârful îndoit înainte, a fost putată de rebelii care au participat la Revoluția franceză din 1789, ca simbol al luptei pentru libertate. Aceasta s-a răspândit ulterior peste tot acolo unde au ajuns armatele Franței. Revoluționara Marianne purtând boneta frigiană a devenit un simbol al Republicii Franceze și o metaforă a libertății.

Bonetele frigiene sunt, de asemenea, un simbol internațional al libertății purtat de sclavii eliberați în epoca romană și care apar pe diferite embleme din America de Nord și de Sud.

Julie Matikhine, director de brand la Paris 2024, a dezvăluit că cel mai important atribut al mascotei a fost „semnificația”.

Menționând că mascotele Jocurilor anterioare au fost de obicei animale reprezentative pentru țara gazdă sau simboluri comandate, special create de designeri de top, Matikhine a declarat:

„Ceea ce este important să înțelegeți este că Paris 2024 a decis să nu facă asta.Nu suntem absolut într-o abordare de a simboliza printr-un animal sau de a găsi celebrul designer care ar putea avea o idee în locul nostru. Deloc. Ceea ce am căutat este sensul. Semnificația este pe primul loc de fiecare dată când Paris 2024 proiectează sau creează ceva. Acest lucru este extrem de important pentru noi pentru că am vrut să avem o mascota cu ceva de spus. Ca să fiu sincer, la un moment dat chiar ne-am gândit că poate era mai bine să nu avem nicio mascota decât să avem o mascota fără scop sau sens precis. Ne întrebam – ce ar putea fi o mascota care ar putea întruchipa, într-adevăr, spiritul francez? Răspunsul corect ar fi nu un animal, ci un ideal.

Galerie foto